Κονγκό: Ένοπλη επίθεση σε κέντρο φροντίδας ασθενών με Έμπολα

1349
κονγκό

Νεκρός ένας γιατρός

Εν μέσω σοβαρής επιδημίας που πλήττει τη χώρα, οι ένοπλοι κατηγορούσαν τους γιατρούς ότι λένε ψέματα και ότι δεν υπάρχει ο Έμπολα…

Στη ΛΔ. του Κονγκό, από τον Αύγουστο του 2018, υπάρχει σε εξέλιξη η θανατηφόρα επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα. Περισσότεροι από 850 άνθρωποι, έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή του από την επιδημία ενώ, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.300 κρούσματα της ασθένειας. Πρόκειται για τη δεύτερη περισσότερο θανατηφόρα επιδημία στην ιστορία της χώρας. Για την αντιμετώπιση της επιδημίας (η θνητότητα φτάνει έως και 90%) έχουν δημιουργηθεί κέντρα φροντίδας των ασθενών με Έμπολα σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο τα Κέντρα αυτά γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ένοπλων ομάδων. Πολλές από αυτές τις επιθέσεις οφείλονται στην πεποίθηση ό,τι τον ιό τον έχουν φέρει στη χώρα οι ξένοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων ωστόσο αυξάνεται διαρκώς και εξαιτίας των επιθέσεων στα Κέντρα Υγείας, καθώς ασθενείς φοβούνται να πάνε να ζητήσουν βοήθεια. Πολλοί, δε δέχονται να νοσηλευτούν εξαιτίας προκαταλήψεων, προλήψεων, ακόμη και απουσίας πληροφόρησης και φημών. Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι ο Έμπολα δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ένοπλοι με ματσέτες, επιτέθηκαν στο Κέντρο Υγείας του Κάτουα, μέσα στη νύχτα και στη συνέχεια προσπάθησαν να το κάψουν. Νεκρός είναι ένας επιδημιολόγος από το Καμερούν, που εργαζόταν στο κέντρο. Οι ένοπλοι εισέβαλαν στην κλινική, υποχρέωσαν το προσωπικό να πέσει στο έδαφος και φώναζαν ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για «τα ψέματα για τον Έμπολα». Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον γιατρό και στη συνέχεια πυροβολώντας στον αέρα έδιωξαν το υπόλοιπο προσωπικό και τους ασθενείς. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα και σκότωσε έναν από τους ενόπλους.

Το κέντρο στο Κάτουα δεν είναι το πρώτο που δέχεται επίθεση από ενόπλους ή από πολίτες που ζητούν τις σορούς των συγγενών τους για να τους κηδέψουν, ενώ αρνούνται να αποδεχθούν ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη δική τους ζωή.

Ο Έμπολα μεταδίδεται από τα σωματικά υγρά, ακόμη και των νεκρών, και γίνεται προσπάθεια να κατανοήσουν οι πολίτες ότι πρέπει να βρίσκουν ασφαλείς τρόπους ταφής, ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα σώματα των θυμάτων της ασθένειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις ιατρικές δραστηριότητες μετά από την τελευταία επίθεση στο θεραπευτικό κέντρο για τον Έμπολα.

«Οι επιθέσεις αυτές στις ιατρικές δομές μας μάς θλίβουν αφάνταστα. Έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές όχι μόνο του προσωπικού μας, αλλά και των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον πυρήνα της παρέμβασής μας, των ασθενών» λέει ο υπεύθυνος επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιγκ Ρομπέρ. «Έπειτα από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας μέχρι νεωτέρας. Ως πάροχοι ιατρικής βοήθειας, είναι πολύ επώδυνο να αναγκαζόμαστε να εγκαταλείπουμε ασθενείς, τις οικογένειές τους και άλλα μέλη της κοινότητας σε αυτή την κρίσιμη φάση της παρέμβασης κατά του Έμπολα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας