Κολομβία: Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική παρέμβαση, μέσω Ιντερπόλ

1535
κολομβία

Διεθνές ένταλμα σύλληψης του ηγέτη του αντάρτικου Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) της Κολομβίας, Γκαμπίνο, εξέδωσε η Interpol, ποινικοποιώντας τον ένοπλο αγώνα ενάντια στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ διεφθαρμένο καθεστώς της Μπογκοτά.

Ο Γκαμπίνο (Νικολάς Ροδρίγκες Μπατίστα) καταζητείται από τις αρχές της Κολομβίας και τώρα στη δίωξή του έρχεται να συνδράμει και η Ιντερπόλ, σε μια απροκάλυπτη παρέμβαση καθοδηγούμενη από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo, ο ηγέτης του ELN πιστεύεται ότι βρισκόταν για αρκετό καιρό στη Βενεζουέλα και στην Κούβα, οι κυβερνήσεις των οποίων του παρείχαν προστασία.

Η έκδοση του εντάλματος σηματοδοτεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Μπογκοτά και τον ELN, η οποία ανεστάλη λίγες ημέρες πριν ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του, στις 7 Αυγούστου, ο νέος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, πολιτικός που ανήκει στη σκληρή Δεξιά.

Ο ELN, που θεωρείται από τις αρχές της χώρας πως διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές, επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει την ένοπλη δράση της στην Κολομβία, μετά την υπογραφή, τον Νοέμβριο 2016, της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Σάντος και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Κολομβία εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι, η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας