Κλυδωνίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση πάνω από το 1%

997
χρηματιστήριο

Με τους δεικτοβαρείς “σωματοφύλακες” στο πλευρό του, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να περιορίσει στο τέλος τις απώλειες του και να κρατήσει το “μαξιλάρι” ασφαλείας από την κρίσιμη ζώνη των 910 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να απαλλαγεί από το διεθνές αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η έξαρση του κοροναϊού παγκοσμίως.

"Μάζεψε" στο 1% στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,76%, στις 2.301,53 μονάδες, ενώ στο -2,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.263,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 847,22 μονάδες, από το -3,66% ενδοσυνεδριακά.

Από την αρχή της εβδομάδας, όταν και έγινε γνωστό ότι ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες του πλανήτη, το ΧΑ δεν μπορεί να “σηκώσει κεφάλι”. Σήμερα ήταν τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, η οποία μάλιστα οδήγησε και τον γενικό δείκτη έως τις 911 μονάδες, αν και στο τέλος, με τη βοήθεια της ανόδου του ΟΠΑΠ και της Coca Cola, διατηρήθηκαν οι 920 μονάδες.

Είναι αναμφισβήτητο, όμως, ότι η ελληνική αγορά δέχεται τα κύματα των αναταράξεων των μεγάλων αγορών του κόσμου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις συνέπειες της έξαρσης του κοροναϊού. Όπως αναφέρουν σταδιακά οι ξένοι αναλυτές, η εξάπλωση του ιού δείχνει ταχύτερη από προηγούμενες επιδημίες (πχ SARS), ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως την κατανάλωση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Και σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία παλεύει με την στασιμότητα, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης σε πολλές χώρες.

Πάντως, από τις αρχές της εβδομάδας, όταν και οι κίνδυνοι εξάπλωσης του κοροναϊού αυξήθηκαν κατακόρυφα, το ΧΑ έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Ο γενικός βρέθηκε από τις 948, στα χαμηλά των 910 μονάδων.

*Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας