Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ-ΗΠΑ: Η ΕΕ διαχωρίζεται και στηρίζει Ιράν

1347
ιράν

Η Ευρώπη δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βοηθήσει το Ιράν αφότου οι ΗΠΑ έσφιξαν τη «μέγγενη» γύρω από την Τεχεράνη, καταργώντας τις εξαιρέσεις στις εξαγωγές ιρανικού αργού και ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στο σύνολο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Με το να εμμένουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, οι Βρυξέλλες ανοίγουν νέο μέτωπο με την Ουάσιγκτον, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, σε μια εποχή που υπάρχουν ήδη σημεία αντιπαράθεσης, όπως ο πόλεμος δασμών και η κόντρα με τη Huawei.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, ακόμη και μετά την τελευταία κίνηση της Ουάσιγκτον. Η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της σκοπεύουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι το Ιράν επωφελείται οικονομικά, υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τις πυρηνικές της υποχρεώσεις, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Πομπέο, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανανεώσουν τις εξαιρέσεις που είχαν δοθεί σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και Τουρκία, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων. Η μη-ανανέωση των εξαιρέσεων που εκπνέουν στις Μαΐου, έχει βάλει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου, ενώ έχει θορυβήσει χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, όπως η Ινδία και η Κίνα.

«Λυπούμαστε από την ανακοίνωση των ΗΠΑ να μην ανανεώσουν τις εξαιρέσεις για τις ιρανικές εξαγωγές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσικ. «Με αυτή την κίνηση υπονομεύεται ακόμη περισσότερο η εφαρμογή της συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που είναι σημαντικό κομμάτι τις διεθνούς προσπάθειας να περιορισθεί η εξάπλωση των πυρηνικών», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας