Κλιμακώνεται η αμερικάνικη επιθετικότητα

Κλιμακώνεται η αμερικάνικη επιθετικότητα

Ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν δεν άργησε να απογοητεύσει όσους είχαν την αυταπάτη μιας εναλλακτικής στην ακροδεξιά πολιτική του Ντόλαντ Τραμπ και να δικαιώσει τους φόβους για μια αναδιοργάνωση του πολέμου που το αμερικάνικο Πεντάγωνο έχει εξαπολύσει κατά της ανθρωπότητας.

Οι εσωτερικές αντιθέσεις και συναινέσεις της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ μπήκαν σε νέα φάση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα-οπερέτα της 6ης Ιανουαρίου, με τους λαούς να νιώθουν στο σβέρκο τους την καυτή ανάσα του πολέμου.

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον 

Η περίοδος διακυβέρνησης Τραμπ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια αναδίπλωση της αμερικάνικης παρέμβασης, που εκφράστηκε στο δόγμα “Πρώτα η Αμερική”, γεγονός που συχνά αποδόθηκε στον “αλλοπρόσαλλο”(ας το πούμε ευγενικά) χαρακτήρα του πρώην Αμερικάνου προέδρου. Στην πραγματικότητα, η αναδίπλωση αυτή μόνο φιλειρηνική δεν υπήρξε. Αντίθετα συνδυάστηκε με την όξυνση του δολοφονικού υβριδικού πολέμου μέσω μονομερών μέτρων καταναγκασμού (εμπάργκο, κυρώσεις) κατά την διάρκεια μάλιστα της παγκόσμιας κρίσης υγείας, την αναζωπύρωση του Παλαιστινιακού ζητήματος με την μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την σύγκρουση στην Σαχάρα, τις συνεχείς απόπειρες επέμβασης στην Λ. Αμερική και είχε ως αποκορύφωμα την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί.

Για να κατανοήσουμε την πολιτική του χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τους μονοπωλιακούς ομίλους που υποστήριξαν την εκλογική καμπάνια του MAGA και συγκεκριμένα την εξορυκτική βιομηχανία της λεκάνης του Permian (Koch, Energy Transfer Partners, Hilcorp Blackstone, Fisher κα.). Σύμφωνα με τον Αμερικάνο ερευνητή Bill Dores, οι παραπάνω όμιλοι που είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο, πιέζουν για την μέσω πολέμου διάλυση των ανταγωνιστικών κρατικών βιομηχανιών σε Ιράν και Βενεζουέλα, με στόχο τον μονοπωλιακό έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων και εσόδων.

Από την άλλη, η λεγόμενη Big Oil(XOM, Chevron, British Petroleum και Royal Dutch Shell) ενώ επιθυμεί επίσης την ανατροπή της Ιρανικής Επανάστασης και την κατάκτηση των πόρων της χώρας, εκφράζει ωστόσο την ανησυχία πως ένας παρατεταμένος πόλεμος στην περιοχή θα μπορούσε κλείσει τις ροές από στενά του Ορμούζ, να διαταράξει το πετρο-δολάριο και να δώσει επιπλέον χώρο στον ενεργειακό ανταγωνισμό από την Μόσχα. Εκφράζοντας τις παραπάνω ανησυχίες, ο Μπάιντεν θέλησε από τις πρώτες ημέρες να επανακαθορίσει την εξωτερική του πολιτική, χαρακτηρίζοντας ως “λάθος τακτικής” την δολοφονία Σολεϊμανί και να υποσχεθεί την επιστροφή των ΗΠΑ στην λεγόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο, εκμεταλλευόμενος τα τετελεσμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης, αρνείται την άρση των δολοφονικών κυρώσεων, τις οποίες χρησιμοποιεί ως πολιτική πίεση κατά της ιρανικής κυβέρνησης, παρότι η δεύτερη (και σωστά) την θεωρεί ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των πυρηνικών περιορισμών. Για να ευχαριστήσει την Big Oil, ο Μπάιντεν ενισχύει ξανά την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ διατηρεί τα αμερικανικά στρατεύματα που υλοποιούν την ληστεία του πλούτου της Συρίας σε συνεργασία με τις δυνάμεις του YPG.

Αντίστοιχες επιπτώσεις των ενδοαστικών αντιθέσεων εντός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μπορούμε να δούμε και στο “μαλακό πραξικόπημα” εντός της πετρομοναρχίας των Σαούντ. Η ισχύς της Big Oil βασίζεται στην συμφωνία που έγινε τη δεκαετίας του ’70 ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία που οδήγησε στην δημιουργία του πετρο-δολαρίου. Η πιέσεις στην ΣΑ με αντάλλαγμα την παραμονή της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας, είχε να κάνει με την είσοδο της Blackstone(τότε χορηγός του Τραμπ) στην μοιρασιά. Η παραπάνω συμφωνία έγινε μετά την ανατροπή του πρίγκιπα Νιέφ από τον φιλικό προς τον Τραμπ, πρίγκιπα Σαλμάν εντός του βασιλικού οίκου.

Σήμερα το παιχνίδι αντιστράφηκε μέσω του περιορισμού των πωλήσεων όπλων στην ΣΑ από τον Μπάιντεν, με καταλυτικό ρόλο σε αυτό να διαδραματίζει η προέλαση της Αντίστασης των Χούτι της Υεμένης. Όπως βλέπουμε, παρά τις αντιθέσεις τους, οι εκπρόσωποι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού συναινούν στην σφαγή του λαού της Υεμένης και την υποστήριξη του σκοταδιστικού σαουδαραβικού καθεστώτος, με μοναδικό τους ενδιαφέρον να εξυπηρετήσουν τις διαφορετικές φατρίες της άρχουσας τάξης στην ιμπεριαλιστική κλοπή.

Ουκρανοί φασίστες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Η νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης στέρησε από τους ιμπεριαλιστές τις αγορές της ΕΣΣΔ, οι οποίες μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης άρχισαν να λεηλατούνται από το ευρωατλαντικό κεφάλαιο. Παρά τον καπιταλιστικό της δρόμο, η κυβέρνηση Πούτιν επιμένει να διατηρεί υπό κρατικό έλεγχο σημαντικές βιομηχανίες, όπως η Gazprom που ανταγωνίζεται τους αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς. Το βάρος που δίνει η νέα αμερικανική διακυβέρνηση στην Ευρώπη έχει στόχο την ανάσχεση του αγωγού North Stream 2 και τελικά την κατάκτηση των αγορών της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εκληφθεί η επί σειρά ετών ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ρωσίας, η οποία εντείνεται με την πρόσφατη απόβαση του μεγαλύτερου αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στα πλαίσια της άσκησης Europe Defendrer 2021, όπως και η αναζωπύρωση του μετώπου της Ανατολικής Ουκρανίας. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θαέδενε τα χεριά των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ από οποιαδήποτε συμφωνία για το ρωσικό φυσικό φυσικό αέριο και θα τους δέσμευε στα ασύμφορα συμβόλαια με την αμερικανική Big Oil.

Σύμφωνα με τον Rostislav Ischenko του Donbass Insider, οι ΗΠΑ επιδιώκουν έναν υβριδικό πόλεμο (στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής) φθοράς εναντίον της Ρωσίας, με το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου να καλείται να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου-προβοκάτορα. Μπορεί οι φασιστές του Τραμπ να επιχείρησαν την ανατροπή του αποτελέσματος των αμερικάνικων εκλογών, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί πως το φίδι του φασισμού επέστρεψε στις ΗΠΑ ενισχυμένο και από την πολεμική εκπαίδευση που του προσέφεραν οι Ουκρανοί ναζί μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014.

Τότε ο Μπάιντεν ήταν ο αρμόδιος της κυβέρνησης Ομπάμα για την Ουκρανία, με την θέση του να εξασφαλίζει δύο πράγματα: α)λεφτά και όπλα στους Ουκρανούς φασίστες, β)κλοπή των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και λιτότητα μέσω του ΔΝΤ. Αυτές τις μέρες, όπως ανέδειξε ο δημοσιογράφος Dmitry Rodionov, ένας μεγάλος αριθμός  στρατευμάτων της φασιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας μεταφέρονται από το ουκρανικό καθεστώς στην περιοχή κοντά στη Γκόρλοβκα, στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η πρόσφατη αποφυλάκιση των Ουκρανών νεοναζί του Τάγματος Tornado φανερώνει πως τέτοια καθάρματα θα είναι ξανά χρήσιμα για το καθεστώς. Η Λαϊκή Πολιτιοφυλακή του Ντονιέτσκ απελευθέρωσε βίντεο με την σημαία της ναζιστικής Βέρχμαχτ στα φυλάκια που επισκέπτηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Σε φωτογραφίες που απελευθέρωσε η ουκρανική πλευρά από την επίσκεψη, ρο φυλάκιο στην γραμμή επίθεσης φέρει την επιγραφή “Βιετνάμ“.

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί από την πλευρά του Κιέβου γίνονται παράλληλα με την απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πακέτου από την πλευρά του ΔΝΤ και τη νέα προμήθεια αμερικάνικων όπλων, γεγονός που αποδεικνύει επίσης ότι ο πόλεμος κατά των λαϊκών δημοκρατιών της κοιλάδας του Ντονμπάς εξαπολύεται με το πράσινο φως της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την καταστολή ακόμα και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Ουκρανίας και τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, ενώ σειρά εργατικών κινητοποιήσεων έχει ξεσπάσει στην χώρα κατά των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων που επιβάλλει το ΔΝΤ.

 

Στρατηγική συναίνεση κατά της Κίνας και απειλές κατά της Κορέας

Παρά τις τακτικές τους αντιπαραθέσεις, οι φατρίες του αμερικάνικου κατεστημένου συμφωνούν πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποτελεί η στρατηγική απειλή κατά της μονοκρατορίας τους.

Το “άνοιγμα” της Κίνας, όχι μόνο δεν οδήγησε στην ανατροπή του πολιτικού μονοπωλίου, αλλά ανέπτυξε τις παραγωγικές ικανότητες της στον βαθμό του να αρνείται να περιοριστεί στον ρόλο του φθηνού εργοστασίου για τις δυτικές βιομηχανίες και να αναδεικνύεται στον υπ’ αριθμό ένα ανταγωνιστή τους. Αντίθετα οι ΗΠΑ στο εσωτερικό τους πλήρωσαν το τίμημα της αποβιομηχάνισης που επέφερε η νέα εποχή ευέλικτης συσσώρευσης και η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το δόγμα “Αμερική Πρώτα” δεν ήταν παρά μια προσπάθεια “πολεμικού καπιταλισμού”, που επιβάλλει την υποχώρηση από το διεθνές εμπόριο, τον προστατευτισμό των αμερικανικών μονοπωλίων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της αμερικάνικης βιομηχανίας που περνά μέσα από το τσάκισμα της εργατικής τάξης, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικότερη αυτής των νέων βιομηχανικών κέντρων της Άπω Ανατολής (βλ. “Κρίση νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και φασιστική απειλή” στο COVID-19: Ο ιός των αντιθέσεων, Εκδόσεις Bookstars).

Ωστόσο, η παραπάνω προσέγγιση επέφερε πλήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην ΕΕ, με την πολιτική Μπάιντεν να έρχεται σήμερα να ενώσει τον ευρωατλαντισμό και τους συμμάχους του στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Το διάστημα πριν από την σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα, όπου οι Κινέζοι διπλωμάτες σήκωσαν το γάντι στην νεοψυχροπολεμική εκστρατεία των ΗΠΑ, οι Αμερικάνοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ταξίδευσαν στην Ν. Κορέα και την Ιαπωνία για να συντονίσουν την επιθετικότητα τους κατά της Κίνας και της ΛΔ Κορέας. Έχει αξία να επισημανθεί πως στην πρόσφατη συνάντηση της Συμμαχίας SQUAD(ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία), που προορίζεται σε έναν ρόλο αντίστοιχο του ΝΑΤΟ για την Ασία, επικεντρώθηκε στον πόλεμο κατά των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων που παρέχονται συχνά δωρεάν στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ίδια ώρα που οι δυτικές φαρμακευτικές εκβιάζουν για αποικιοκρατικές συμβάσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έβαλε στο στόχαστρό του και την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας απειλώντας την πως “θα ανταποκριθεί ανάλογα” στις νόμιμες πυραυλικές δοκιμές της χώρας. Αυτό που δεν είπε είναι πως των βορειοκορεάτικων δοκιμών προηγήθηκαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικάνων πεζοναυτών με τον στρατό της Ν. Κορέας, οι οποίες φέρεται να περιλαμβάνουν προσομοιώσεις επιθέσεων “καρατόμησης”.

Η ΛΔ Κορέας απάντησε στον Αμερικάνο πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς τον “γκάνγκστερ”, γεγονός που δείχνει την όξυνση των εντάσεων και σε αυτό το μέτωπο.

Άξονας αντίστασης στον αμερικάνικο μονοπολισμό και ο ρόλος του αντιπολεμικού κινήματος

Όσο οξύνεται η αμερικάνικη επιθετικότητα κατά λαών και κυβερνήσεων, τόσο οι στόχοι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αισθάνονται την ανάγκη να συμμαχήσουν μεταξύ τους.

Πριν από έναν χρόνο, Κίνα, Κούβα, Κορέα, Ιράν, Νικαράγουα, Ρωσία, Συρία και Βενεζουέλα ένωσαν τις φωνές τους στον ΟΗΕ καλώντας σε απόσυρση των αμερικάνικων κυρώσεων. Το παραπάνω επεκτάθηκε με την πρόσφατη ίδρυση της Ομάδας Φίλων για την Υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από 16 χώρες στόχους των ΗΠΑ. Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε την 25ετή συμφωνία Ιράν-Κίνας που προβλέπει μεταξύ άλλων τον 10πλασιαμό του διμερούς εμπορίου, και σημαντικές κινεζικές επενδύσεις σε βασικούς τομείς της ιρανικής οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι υποδομές, πέραν της στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι επίσης πρόσφατες συμφωνίες Κίνας-Ρωσίας για κοινό διαστημικό ερευνητικό πρόγραμμα στην Σελήνη, οι συμπράξεις για την παροχή εμβολίου και η συζήτηση για την ανάγκη παράκαμψης του δολαρίου για τις μεταξύ τους συναλλαγές, αποτελούν μερικά ακόμα σημάδια αντίστασης στον καταστροφικό μονοπολισμό των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνιινγκ δήλωσε: “Η Κίνα και η Ρωσία, που στέκονται η μια δίπλα στην άλλη με στενή συνεργασία και σταθερή αντίθεση στην ηγεμονία και τον εκφοβισμό, υπήρξαν πυλώνας της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Η κλιμάκωση του μονομερούς πολέμου εναντίον της ανθρωπότητας, με την χρήση των πλέον αντιδραστικών φασιστικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων μαζικής καταστοφής, καθιστά την συντριβή των αυτοκρατορικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον μονόδρομο για κάθε άνθρωπο που παλεύει για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών. Οι παραπάνω κίνδυνοι καθιστούν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για έναν αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συναγερμό, που να έρχεται σε ρήξη με την λογική ίσων αποστάσεων και να απλώνει το χέρι της κοινής διεθνιστικής πάλης προς τα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας