Κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

975
γυναίκας

Πολλές ελληνικές οργανώσεις, καθώς και κόμματα της Αριστεράς, έχουν κάνει καλέσματα για συγκέντρωση στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια πορεία στις 14:00.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια απεργία για την Ημέρα της Γυναίκας με το σύνθημα «αν οι γυναίκες σταματήσουν, θα σταματήσουν τα πάντα!».

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 7 και 8 Μάρτη και σε άλλα σημεία πανελλαδικά, όπως στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Λίγα λόγια για την Ημέρα της Γυναίκας

Πριν από 111 χρόνια, το 1909, γιορτάστηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ενώ δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975.

Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Διανύοντας πάνω από έναν αιώνα οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικονομία καθώς και να μάχονται κατά της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας στους χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αυτή υπάρχει.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα ισότητας, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (συγκεκριμένα το 66.7%) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Τα θύματα όμως σπάνια προχωρούν σε καταγγελία, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά εξαιτίας του φόβου.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας Αθηνών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

1) Λ. ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΡΗΓΙΛΛΗΣ

2) Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ

3) Λ. ΒΑΣ. ΑΜΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ Λ. ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ

4) Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ.

5) ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΝΑΡΗ.

Τα καλέσματα

Η Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη, ανακοίνωσε ότι «Το 2020 συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια από το συνέδριο που καθιέρωσε την 8 Μάρτη σαν διεθνή μέρα των γυναικών. Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα όπου πρωτοστάτησαν γυναίκες» και τονίζει πως ο κατάλογος των συνδικάτων που καλούν στις 8 του Μάρτη μεγαλώνει συνεχώς. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ξεκινήσει με καλλιτεχνικά δρώμενα και συναυλία ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

«Απεργούμε ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο για την 8η Μάρτη, καλώντας στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 14:00 μμ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΣΥΠ ΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), το Δίκτυο Γυναικών Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), το Δίκτυο Ισότητας ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ ΜεΡΑ25.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες», τονίζει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει «αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης».

Κάλεσμα συμμετοχής σε συγκέντρωση απευθύνει και το ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι η «8 Μάρτη είναι μέρα σύμβολο αγώνα των εργατριών και των γυναικών της βιοπάλης. Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας οργανώνουμε την πάλη για ισοτιμία – δικαιώματα – χωρίς εκμετάλλευση».

Το ΚΚΕ απευθύνεται στις νέες και τους νέους «να εμπνευστούν από το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο ιστορικών επετείων, όπως της 8ης Μάρτη. Μας θυμίζει ότι τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς σκληρό ταξικό αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές».

Η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει πως «οι αγώνες των γυναικών σήμερα αντικειμενικά έρχονται σε αντίθεση με τον ξενοφοβικό λαϊκισμό ξεπερνώντας τα κλασικά γυναικεία προβλήματα», στηρίζει τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα και καλεί σε μαζική συμμετοχή» .

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ(μ-λ) τονίζει πως «η τάξη και όχι το φύλο είναι που μας ενώνει σαν αγωνιζόμενο λαό. Η θέση των γυναικών στην πάλη για μια καλύτερη ζωή είναι δίπλα στους εργαζόμενους και τους εργάτες και μέσα στους κόλπους αυτών θα παλευτεί και η φυλετική αντιπαράθεση. Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε από τις εργάτριες ως ημέρα αγώνα και ως τέτοια ημέρα πρέπει να την τιμούμε». Γι’ αυτό διοργανώνει το Σάββατο στις 6.30 συζήτηση στο βιβλιοπωλείο «εκτός των τειχών» (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια), ενώ, συμμετέχοντας στην «Πρωτοβουλία για τον Ταξικό Εορτασμό της 8ης Μάρτη», καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. της Κυριακής στα Προπύλαια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας