Κινέτα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά. Εκτός ελέγχου και το μέτωπο στην Πεντέλη.

2136
Κινέτα

Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο πευκοδάσος της περιοχή «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη. Η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή στην Κινέτα, στα όρια Κορινθίας – Δυτικής Αττικής, ενώ οι καπνοί έχουν εξαπλωθεί και στη Δυτική Αττική. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Γαλήνη και Μαρούλα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση και προς το Αλεποχώρι. Εξαιτίας της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1, Πανόραμα 2 καθώς και ξενοδοχείο στην παραλία της Κινέτας. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν και στον οικισμό Άγιος Νικόλαος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες του πρώην Δημάρχου Μεγάρων, Γιάννη Μαρινάκη, τετραμελής οικογένεια έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι της στον οικισμό Άγιος Νικόλαος στην Άνω Γαλήνη Κινέτας και μάλιστα έχει ήδη ενημερωθεί το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 15 έως 26 μίλια βόρειοι-βορειοδυτικοί, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή στο πευκοδάσος, ένα σημείο ιδιαίτερα δυσπρόσιτο για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές τους παρακινούν να κατέβουν στην παραλία.

Στο σημείο πετούν τέσσερα ελικόπτερα Ericsson, τρία Canadair CL-415 και άλλο ένα CL-215.

Αξιωματικός από το Πεντάγωνο εκτιμά ότι στην παρούσα φάση η φωτιά είναι δύσκολο να περιοριστεί και οι αρμόδιοι κάνουν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες.

Έχουν σταλεί προληπτικά ασθενοφόρα

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, έχουν προληπτικά σταλεί στην Κινέτα πέντε ασθενοφόρα καθώς και μια μηχανή για γρήγορη πρόσβαση.

Μέχρι στιγμής, τα ασθενοφόρα δίνουν οξυγόνο, ενώ δεν έχουν πραγματοποιήσει διακομιδή σε νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία Κορίνθου και το Αττικό που εφημερεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως υπάρξει διακομιδή ενός πυροσβέστη στο Αττικό, για αντιμετώπιση δύσπνοιας.

Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων έχουν προσέλθει μόνοι τους πέντε κάτοικοι, που εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας. Μετά την παροχή οξυγόνου, αποχώρησαν.

Εκτροπή κυκλοφορίας στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο, ενώ στην εθνική οδό επκρατεί μποτιλιάρισμα.

https://www.facebook.com/labropoulos/videos/10158190679928973/

 

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5.00 το απόγευμα στο Νταού Πεντέλης, στα σύνορα Πικερμίου – Ραφήνας με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.

Πιο συγκεκριμένα, η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το Λύρειο, σύνορα Πεντέλης με Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά.

Ο κ. Μπουρνούς σημείωσε ότι είναι άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. «Αυτήν την ώρα προέχει η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κατάσβεση της» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατέυθυνση του ανέμου είναι προς τον Διόνυσο και ο οικισμός του Νέου Βουτζά έχει αρκετά μεγάλα κομμάτια πρασίνου που κινδυνευουν» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου είπε επίσης ότι έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημιές καθώς κάηκαν πέντε σπίτια κατοίκων της περιοχής.

Απομακρύνονται παιδιά από τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα και το Ζούμπερι.

Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση του Λύρειου Ιδρύματος στο οποίο βρίσκονταν περίπου 40 άτομα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 20 οχήματα, ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη.

Οι καιρικές συνθήκες λόγω των ανέμων δεν ευνοούν το έργο των Πυροσβεστών.

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς ανέφερε επίσης ότι η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση.

Και άλλα πύρινα μέτωπα σε Κάλαμο, Διυλιστήρια Αγ. Θεοδώρων, Κορινθία

Εκτός από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας, μια άλλη πυρκαγιά, μικρότερη, βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Πρόκειται για δεύτερο μέτωπο στην κατάσβεση του οποίου έχουν ριχτεί 20 πυροσβέστες, 7 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στον Κάλαμο Αττικής. Φωτιά ξέσπασε επίσης στο Ζεμενό Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Πύρινη κόλαση στο Μάτι: Δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα

Σε πύρινη κόλαση με δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα έχει μετατραπεί η περιοχή Μάτι, μέσα από την οποία πέρασε το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 100 σπίτια και δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ υπάρχουν αναφορές για άτομα που ήταν εγκλωβισμένα σε σπίτια και λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στην πρόσβαση, αγνοείται η τύχη τους.

apablaze@apablaze

Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Άνθρωποι έχασαν την περιουσία τους, τη γωνιά τους, τα πράγματά τους, την ασφάλειά τους, κι ένα κομμάτι απ’ τη ζωή τους. Ξαφνικός θάνατος.
Κουράγιο στους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν άλλα λόγια.

Εικόνες και βίντεο που έχουν «ανέβει» στα social media παρουσιάζουν μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, καθώς η πύρινη λαίλαπα περνάει μέσα από τον οικισμό Μάτι, ενώ οι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας