Κεφαλονιά: Έκθεση Κώστα Ευαγγελάτου αφιερωμένη σε Παλαμά και Μαγιακόφσκι

1025
ευαγγελάτου

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses» θα πραγματοποιηθούν στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στην Κεφαλονιά, σήμερα, Σάββατο 17 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ [Μεσολωρά 7, Αργοστόλι].

Την έκθεση θα προλογίσει η Στέλλα Οδ. Λιάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος. Θα ακολουθήσει στον «Κήπο του Χαρίλαου» η εκδήλωση Λόγου και Τέχνης «Πανσέληνος στον Κήπο».

Ήταν Αύγουστος του 2001 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων και του κήπου της πατρικής οικίας του εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Πανσέληνος στον Κήπο», με την παρουσία μάλιστα  καλλιτεχνών μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που είχαν έρθει στο Αργοστόλι.

Έκτοτε, για 19 συνεχείς χρονιές, παρά τις όποιες δυσκολίες και συγκυρίες, η καλλιτεχνική πολυδιάστατη σύναξη- επτανησιακή βεγγέρα, με περφόρμανς στη λίθινη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ-MAUVE STAGE του Κήπου, γίνεται με πολυμορφικές αισθητικές προτάσεις.

Φέτος, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε δύο κορυφαίους ποιητές του 20ού αιώνα, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και τον Κωστή Παλαμά, που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και σφράγισαν, ο καθένας με τις ιδέες του, την ιδιοφυή και πολυσχιδή τους προσωπικότητα αλλά και το μνημειώδες πνευματικό έργο τους το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ενώ η επίδρασή τους διαρκεί μέχρι σήμερα ανεξίτηλη και πολυσήμαντη.

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς, που εορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, με αφορμή την πρεμιέρα στης «Ορέστειας» του Αισχύλου έγραψε το ποίημα «Το Χαίρε της τραγωδίας» (1903), το οποίο απαγγέλθηκε από την Κοτοπούλη στην ιστορική έναρξη του Εθνικού Θεάτρου. Επακολούθησαν βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τότε οι φανατικοί «γλωσσαμύντορες», με αφορμή τη μετάφραση της τριλογίας του Αισχύλου στη δημοτική γλώσσα.

«Το χαίρε της Τραγωδίας»  του Κωστή Παλαμά θα απαγγείλει ο Κώστας Ευαγγελάτος, που το προσέγγισε με τη λογοτεχνική του ιδιότητα.

Ο διάσημος διεθνής ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο μεγάλος ιδεολόγος ποιητής της Οκτωβριανής Επανάστασης έγραψε το εκτενές «επικό» ποίημα «ΛΕΝΙΝ» με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη το 1924, επιτυγχάνοντας τη σύζευξη πολιτικής και υψηλής τέχνης με μοναδική εσωτερική δύναμη και διαχρονική εμβέλεια.

Χαρακτηριστικό μέρος από το βαθυστόχαστο ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι για τον Βλαντιμίρ ‘Ιλιτς Λένιν  θα ερμηνεύσει ο Ηλίας Καρόγλας, μέλος του θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Χριστίνα Τσιμάρα, εκπαιδευτικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας