Κερδίζει έδαφος ο Melenchon στη Γαλλία!

2738
έκπληξη
Ο αριστερός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Jean-Luc Melenchon φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στο προεκλογικό παιχνίδι όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν άνοδο της δημοτικότητάς του έπειτα από την τελευταία τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων.
Δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έπειτα από την τηλεμαχία το βράδυ της Τρίτης έδειξαν ότι ο 65χρονος πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, βρίσκεται μόλις μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον François Fillon που έρχεται στην τρίτη θέση, σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.
Δημοσκόπηση του Harris Interactive που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον κεντρώο Emmanuel Macron να προηγείται οριακά της ακροδεξιάς Marine Lepen (25% έναντι 24%) στον πρώτο γύρο.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.
Με σχεδόν δύο εβδομάδες να μένουν μέχρι τον πρώτο γύρο, η μεγάλη ανατροπή είναι η άνοδος του Melenchon, ενός βετεράνου της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό του ανήλθε στο 17% για τον πρώτο γύρο από 13,5% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο Fillon, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία στιγματίστηκε από σκάνδαλο νεποτισμού, παραμένει σταθερός στο 18%.
Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα η δημοτικότητα του Melenchon εμφανίζεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, στο 17%, με τη διαφορά με τον Fillon να μειώνεται καθώς η δημοτικότητα του τελευταίου είναι μια ποσοστιαία μονάδα πάνω, στο 19%. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση Lepen και Macron φέρεται να εξασφαλίζουν 23,5%.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Macron να επικρατεί άνετα της Lepen στον δεύτερο γύρο.
Χάρη στον αιχμηρό του λόγο, που επιτίθεται στους συστημικούς συναδέλφους του, ο Melenchon θεωρήθηκε από τους δημοσκόπους ο πιο πειστικός από τους υποψήφιους στην τετράωρη τηλεμαχία της Τρίτης, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι.
Συγκρούστηκε με τη Lepen στη διάρκεια του ντιμπέιτ με αφορμή τη θέση της αναφορικά με την ένταση που προκαλείται για θρησκευτικούς λόγους στην πολιτική, ενώ οι απόψεις του για περισσότερη προστασία των εργαζομένων και για απόρριψη της ΕΕ έχουν υποχρεώσει την ακροδεξιά αντίπαλό του να προσπαθεί να τις «οικειοποιηθεί», προκειμένου να διατηρήσει κάποιο «λαϊκό έρεισμα».
Εξάλλου ο Melenchon έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα ζητήσει την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, ενώ στη διάρκεια της τηλεμαχίας ζήτησε τη διαγραφή του χρέους των χωρών της ευρωζώνης που μαστίζονται από την οικονομική κρίση ώστε να επιτραπούν οι μαζικές νέες επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Ιδρυτής του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία“, ο Melenchon μετέτρεψε, με τον πειστικό και ριζοσπαστικό του πολιτικό λόγο, τους σοσιαλιστές σε υποψηφίους δεύτερης κατηγορίας έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τον σοσιαλιστή πρόεδρο François Hollande που χαρακτηρίστηκε από υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.
Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι ο Melenchon κερδίζει ψήφους από τον Hamon, ο οποίος παλεύει να παραμείνει πάνω από το 10% στην πρόθεση ψήφου αλλά φαίνεται να κερδίζει ψήφους και από άλλα στρατόπεδα.
Ωστόσο, ενισχύοντας τον Hamon ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών Michel Chapin επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του.
Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των σοσιαλιστών, περιλαμβανομένου του Jean Yves Le Drian, έχουν συνταχθεί με τον Macron.
Ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης (στέλεχος της περιβόητης Goldman Sachs) ήταν μέχρι το 2016 υπουργός της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, αλλά κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές ως δήθεν «ανεξάρτητος» υποψήφιος έχοντας σχηματίσει το δικό του πολιτικό κίνημα, το En Marche! (Προχωράμε!).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας