Κεραυνοί με επιχειρήματα της ΕΤΕ-ΔΕΗ εναντίον του Σκουρλέτη

1757
ΔΕΗ

Κυβέρνηση και συμφέροντα ληστεύουν τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές
Η Iskra παραθέτει ολόκληρο το αποκαλυπτικότατο κείμενο (επιστολή) της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδας ΕΤΕ-ΔΕΗ, το οποίο απευθύνει προς τον Υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Το αποκαλυπτικό αυτό κείμενο αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από όσους εργάζονται στη ΔΕΗ και στους οποίους, μάλλον, προσβλέπει περισσότερο η ΕΤΕ-ΔΕΗ και η επιστολή της αλλά απ’ όλους τους πολίτες διότι τους αφορά άμεσα.
Διότι η υποβάθμιση και η διάλυση της ΔΕΗ, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα συντελεστεί ταχύτατα, ήδη συντελείται, εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων που συνομολόγησαν Τσίπρας – Καμένος – Δραγασάκης – Τσακαλώτος – Σταθάκης – Σκουρλέτης, θα έχει ως συνέπεια να ληστευτεί ακόμα περισσότερο ο ελληνικό λαός, να πληρώσει πολύ πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, να κόβεται το τελευταίο με μεγαλύτερη ευκολία και σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά και τέλος να εκχωρηθεί η ηλεκτρική αγορά σε ένα ολιγοπώλιο μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες θα θησαυρίζουν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΤΕ-ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
“Αλήθεια κύριε υπουργέ, πώς προστατεύετε τη ΔΕΗ όταν ενώ γνωρίζετε ότι το μεταβλητό κόστος των λιγνιτών ξεπερνά τα 57ευρώ /MWh και ενώ ήδη η ΔΕΗ δεν ανακτά το κόστος της από την χονδρεμπορική αγορά λόγω χαμηλής ΟΤΣ, εσείς ορίζετε τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, την εξευτελιστική τιμή των 37,37 ευρώ /MW;
Δεν γνωρίζετε άραγε ότι έτσι βάζετε τη «ΔΕΗ Παραγωγή» ακόμα πιο μέσα με εκατοντάδες εκ. ευρώ (ως τη λήξη των δημοπρασιών), αν ποτέ λήξουν;
Δεν γνωρίζετε άραγε ότι έτσι με όσα ψηφίσατε στο 3ο μνημόνιο η “ΔΕΗ Εμπορία αναγκάζεται να χάσει 6.000.000 MWh το 2017, 6.500.000 MWh το 2018 και άλλες 6.500.000 MWh το 2019 που αυτό σημαίνει ότι θα έχει ως το τέλος του 2019 απώλειες που θα μετρώνται σε δισ. ευρώ;
Κύριε Υπουργέ, μόνο για το 2017 και αν υποθέσουμε ότι η ΟΤΣ θα είναι γύρω στα 43 ευρώ/MWh με τις στημένες δημοπρασίες σαν και αυτή που είδαμε την περασμένη εβδομάδα που οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα αρπάζουν (γιατί περί αρπαχτής πρόκειται) την ενέργεια 5,5 ευρώ ευρώ κάτω τη ΜWH απ’ ότι (έστω) θα εισέπραττε η επιχείρηση, «η ΔΕΗ Παραγωγή» θα έχει απώλεια εσόδων πάνω από 33 εκ. ευρώ (5,5 ευρώ /MWh x 6 TWh = 33εκ) και η ΔΕΗ Εμπορία πάνω από 600 εκ.!
Ναι έτσι είναι κ. Υπουργέ, και για να είμαστε ακριβείς γιατί εμείς δεν παραπλανούμε με φανταστικά στοιχεία, αν στη συνέχεια αφαιρέσουμε το τι θα εισπράξει η ΔΕΗ από το προθεσμιακό προϊόν (περίπου 225 εκ.) η τελική της χασούρα (μόνο για ένα έτος το 2017) θα είναι 380 εκ. ευρώ.
Αν τώρα συνυπολογίσουμε έστω με την ίδια τιμή ΟΤΣ (γιατί αν αλλάξει – που θα αλλάξει – θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα) το τι θα χάσει το 2018 (που θα είναι τα 600 + 380) και το τι θα χάσει το 2019 (που θα είναι τα 600 + 600 + 380) και τα αθροίσουμε όλα αυτά, χάνει ή δεν χάνει η επιχείρηση 2,8 δις;
Επίσης κύριε Υπουργέ θέλουμε να σας ρωτήσουμε ότι από την στιγμή που επιτρέψατε να χρησιμοποιείται το προθεσμιακό προϊόν και πέραν της ελληνικής αγοράς (κατά τα άλλα τα ΝΟΜΕ φτιάχτηκαν για να ανοίξει η λιανική αγορά) μπορούν οι εναλλακτικοί προμηθευτές να το χρησιμοποιούν μόνο για εξαγωγές και να μην ενδιαφερθούν να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο των πελατών τους;
Η απάντηση είναι μπορούν.
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχοντας στα χέρια τους ένα φθηνότερο εξαγώγιμο προϊόν από την ΔΕΗ, το κέρδος ευκαιρίας που έχουν, είναι μεγαλύτερο από την ΔΕΗ και άρα η ΔΕΗ θα αποκλειστεί από τη δυνατότητα να κάνει εξαγωγές, γιατί αυτοί θα μπορούν να ακριβαίνουν το κόστος απόκτησης δικαιωμάτων χρήσης στις διασυνδέσεις;
Κύριε Υπουργέ θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι η ελληνική ΟΤΣ είναι 47 ευρώ/MWh. Εάν η ξένη αγορά έχει τιμή 50 ευρώ/MWh το κέρδος ευκαιρίας για την ΔΕΗ θα είναι 50-47=3 ευρώ/MWh ενώ για τους ανταγωνιστές της 50-37,39=12.61 ευρώ/MWh.
Αυτό κύριε Υπουργέ σημαίνει, ότι στον αντίστοιχο πλειστηριασμό, το κόστος των Φυσικών Δικαιωμάτων Μεταφοράς (ΦΔΜ) θα μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 12,61 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι ειδικά για τη ΔΕΗ το κόστος της εξαγωγής θα ανέρχεται σε 47+12,61=59,61 ευρώ/MWh γεγονός που θα την θέσει αυτόματα εκτός συναγωνισμού.
Κύριε Υπουργέ αυτά δεν τα βλέπεται;
Με βάση αυτά μπορείτε να μας πείτε κ. Υπουργέ πώς θα επιβιώσει η ΔΕΗ;
Μπορείτε να μας πείτε αν θα υπάρχει επόμενη μέρα μετά το έγκλημα που διαπράττετε;
Όχι δεν θα υπάρχει κύριες υπουργέ!
Τα ερωτήματα μας προς τον κύριο Υπουργό είναι εντελώς ρητορικά.
Δεν περιμένουμε καμία απολύτως απάντηση απ’ αυτούς που μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ούτε βέβαια απορούμε για ότι ήρθε.
Δεν περιμένουμε καμία απολύτως απάντηση απ’ αυτούς που δήθεν θα προστάτευαν τη ΔΕΗ.
Οι μόνοι που θέλουμε να υπάρχει αύριο και μέλλον για τη ΔΕΗ (και από την ωριμότητα και την ικανότητα μας να αγωνιστούμε ενωμένοι και με σχέδιο θα εξαρτηθεί και αν θα το καταφέρουμε) είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, αλλά και κάθε έντιμος πολιτικός, δημοσιογράφος και πολίτης που σέβεται και αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρων.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση και για να μην μείνουμε στις ανέξοδες καταγγελίες η ΕΤΕ/ΔΕΗ θα προτείνει στη ΓΕΝΟΠ όλοι μαζί (ΓΕΝΟΠ και συνδικάτα) να προσφύγουμε και νομικά κατά των απαράδεκτων και καταστροφικών αποφάσεων του κύριου Υπουργού.
Σημείωση: Για όσους από το δικαίωμα που τους δίνει ο κύριος Υπουργός προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση της «Μικρής ΔΕΗ» ήταν η καλύτερη, τους απαντούμε ότι εμείς δεν αγωνιστήκαμε ενάντια στη «Μικρή ΔΕΗ» για να κάνουμε τα στραβά μάτια στα ΝΟΜΕ.
Η θέση μας ήταν και είναι ούτε ΝΟΜΕ ούτε «Μικρή ΔΕΗ».
Η λιανική αγορά μπορούσε να ανοίξει και χωρίς αυτά τα «εργαλεία».
Τα ΝΟΜΕ, εκτός των άλλων, ήρθαν για να διαλύσουν τη ΔΕΗ.
Δηλαδή κάνουν ότι θα έκανε και η «Μικρή ΔΕΗ».
Άλλωστε μην ξεχνάνε, οι υποστηρικτές της «Μικρής ΔΕΗ», ότι τα ΝΟΜΕ προβλέπονταν ως μεταβατικό εργαλείο και στην περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ, μέχρι να σπάσουν την Επιχείρηση στα δύο”.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Iskra
1. Είπαμε, καλή και αποκαλυπτική η επιστολή της ΕΤΕ ΔΕΗ. Δεν πρέπει όμως να γίνει και μια αναφορά στην αποκοπή του ΑΔΜΗΕ και την εκκίνησή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ; Δεν πρέπει να γίνει αναφορά στη δέσμευση για απώλεια του 50% των καταναλωτών; Δεν πρέπει να γίνει αναφορά στις ξένες κοινοπραξίες όπου η ΔΕΗ μεταβιβάζει τις μονάδες της; Δεν πρέπει να γίνει αναφορά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση και του 17% της εταιρείας, για το οποίο έκανε λόγο ο εξωνημένος κ. Παναγιωτάκης; Δεν πρέπει να γίνει αναφορά και στη νέα απαράδεκτη σύμβαση της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδας και τα τόσα άλλα που δίνουν την χαριστική βολή στην εταιρεία και τον ελληνικό λαό; Οι πολίτες δεν τα γνωρίζουν, τα αγνοούν ακόμα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ενώ τα κάνουν γαργάρα και οι περισσότεροι συνδικαλιστές που είναι ξεπουλημένοι και κοιτάνε μόνο την επιβίωση και την προσωπική τους βόλεψη.
2. Είπαμε, καλή και αποκαλυπτική η επιστολή της ΕΤΕ-ΔΕΗ άλλα γιατί θα προτείνει στην ΓΕΝΟΠ μόνο (ή και) νομικά μέτρα κατά των αποφάσεων του υπουργού (και του πρωθυπουργού θα προσθέταμε);
Εμείς θα λέγαμε ότι το πρώτο και το κύριο, μαζί με την ενημέρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού, είναι οι κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΤσίπραΣκουρλέτη και του συνυπεύθυνου Παναγιωτάκη.
Το πρώτο και κύριο είναι μια αγωνιστική εκστρατεία για τη δημόσια ενέργεια στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δημόσιου τομέα και μια διαφορετικής ανασυγκροτημένης και αποδοτικής δημόσιας ΔΕΗ, χωρίς τα ιδιωτικά τρωκτικά και τις πελατειακές και αναξιοκρατικές σχέσεις.
3. Τέλος η ΕΤΕ-ΔΕΗ έχει δίκιο για όσα λέει περί της μικρής – ΔΕΗ. Αυτοί που λένε ότι καλύτερα η μικρή – ΔΕΗ, παρά τα σημερινά μέτρα, όχι μόνο αγνοούν ότι θα εφαρμόζονταν και τα δύο, αλλά και μοιάζουν με εκείνον που τον ρωτήσανε ποιο πόδι θέλει να του κόψουν το αριστερό ή το δεξί και αντί να απαντήσει κανένα, είπε βλακωδώς ότι διαλέγει να του κοπεί το αριστερό γιατί το δεξί του είναι το “καλό” στο ποδόσφαιρο που θα παίζει!!! Ούτε μικρή ΔΕΗ, ούτε ΝΟΜΕ, ούτε ξεπούλημα!
Κ.Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας