Καταχειροκροτήθηκε το «Ύψωμα 731» του Άρη Μπινιάρη στην Ιταλία

781
ύψωμα

Η παράσταση του θεάτρου Πορεία και του Άρη Μπινιάρη Ύψωμα 731 που αναφέρεται στη νίκη του ολιγάριθμου ελληνικού στρατού εναντίον πολυάριθμου τμήματος του στρατού του Μουσολίνι το 1941, παρουσιάστηκε και καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ του Μittelfest στη Βόρεια Ιταλία.

Αφιερώνουμε την παράσταση στην μνήμη των Ιταλών και Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους στο Ύψωμα 731.»

Με αυτήν την αφιέρωση, ξεκινήσαμε το Ύψωμα 731, στο φεστιβάλ Mittelfest στην βόρεια Ιταλία. Και ενώ ετοιμαστήκαμε να πάρουμε τις θέσεις μας για την έναρξη, σύσσωμο το ιταλικό κοινό, γέμισε τη σιωπή που ακολούθησε, με ένα θερμό και δυνατό χειροκρότημα. Κι ήταν το χειροκρότημα αυτό, η πρώτη ένδειξη,  πως οι Ιταλοί μας κάλεσαν γιατί ήταν έτοιμοι να ακούσουν, να αφουγκραστούν, να νοιώσουν. Στα 60 λεπτά που ακολούθησαν, μέσα στην υποβλητική ατμόσφαιρα της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου, που λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικός χώρος, αντήχησαν τα γεγονότα της συντριβής των ιταλικών στρατευμάτων του Μουσολίνι, από τον ολιγάριθμο ελληνικό στρατό, στο Ύψωμα 731, το 1941.

Όσο κυλούσε η παράσταση, μέσα απ’ το αχνό φως της σκηνής, τα βλέμματά μας συναντούσαν όλο και περισσότερο τα βλέμματα των Ιταλών θεατών, κι αισθανόμασταν την εγρήγορση και την απόφαση τους, να εγκαταλείψουν τους όποιους αμυντικούς μηχανισμούς, μόνο και μόνο για να κερδίσουν τη μάχη της θύμησης. Έτσι λοιπόν, βούτηξαν και σκονίστηκαν μαζί μας, στα χαρακώματα του φασματικού Υψώματος 731, μάτωσαν στις δύσβατες διαδρομές και στο βωμό της μνήμης κι αναδύθηκαν, τελικά, νικητές, γιατί δεν επέλεξαν την άρνηση και την απώθηση, αλλά την ενεργή συμμετοχή στην πανανθρώπινη αγωνία για την φρίκη του πολέμου και την υποχρέωση να παλεύεις για την αξία της ελευθερίας.

Όσο πλησιάζαμε προς το τέλος νοιώθαμε, μέσα από τις εκκωφαντικές σιωπές, να αναδύεται μια σπάνια ποιότητα συνύπαρξης, σε ένα μοναδικό ψυχικό πεδίο. Στο ψυχικό εκείνο πεδίο, όπου η αυθάδεια, η αγνωμοσύνη και η φαυλότητα της ανθρώπινης φύσης, έχουν δώσει την θέση τους σε δυνάμεις που αντιτάσσονται σε κάθε μορφή άρνησης της ζωής.

Όταν η παράσταση ολοκληρώθηκε, οι Ιταλοί, χειροκρότησαν όρθιοι, και για ώρα, στα ματωμένα βάραθρα του Υψώματος 731. Τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό. Μα πιο πολύ τους ευγνωμονούμε γιατί μας θύμισαν μια σπουδαία ψυχική λειτουργία, αυτήν της διορθωτικής συναισθηματικής εμπειρίας, που επουλώνει ένα παλιό τραύμα. Έτσι, τουλάχιστον, ερμηνεύουμε, το γεγονός πως μας κάλεσαν στην πατρίδα τους, 80 χρόνια μετά την απόπειρα του Μουσολίνι να εισβάλει στην Ελλάδα,  να αφηγηθούμε τα δεινά του πολέμου, την αξιοσύνη και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών αλλά και να τιμήσουμε την μνήμη των Ιταλών που χάθηκαν άδοξα στο όνομα ενός φαύλου ολοκληρωτισμού.

Το κείμενο γράφτηκε από τους Άρη Μπινιάρη Σκηνοθέτη/ Ηθοποιό και Χρήστο Γεωργόπουλο Μουσικό, εκπροσωπώντας, ταυτόχρονα, τους Βίκτωρα Κουλουμπή Μουσικό, Πάνο Σαρδέλη Μουσικό και Κωνσταντίνο Σεβδαλή Ηθοποιό.

Το θέατρο Πορεία και το «Ύψωμα 731» του Άρη Μπινιάρη προσκάλεσε στο Φεστιβάλ Mittelfest ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Haris Pasovic. Η παράσταση παίχτηκε στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίστου στο Cividale του Friuli της Β. Ιταλίας στις 14 Ιουλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Το Ύψωμα 731 θα παρουσιαστεί για 10 τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Πορεία από 14 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου.

Ταυτότητα:

Περισσότερες πληροφορίες: poreiatheatre.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας