“Καταραμένη φτώχεια”: Πλουσιότεροι κατά $1,8τρισ. οι κροίσοι τη χρονιά της πανδημίας

1312
Πλουσιότεροι οι κροίσοι

Jeff Bezos και Elon Musk είδαν την αξία τους να αυξάνει κατά 217 δισ. δολάρια, ποσό αρκετό για να δοθεί μια επιταγή 2.000 δολαρίων σε πάνω από 100 εκατομμύρια αμερικανούς. Ανοδος 31% στην περιουσία των 500 πλουσιότερων του πλανήτη.

Ενώ η πανδημία σάρωσε εισοδήματα και έστειλε την ανεργία στα ύψη, οι κροίσοι αυτού του πλανήτη συνέχισαν να «αυγατίζουν» την περιουσία τους. Το περίφημο «0,001%» του πληθυσμού, σημειώνει το Bloomberg είχε μια «χρυσή» χρονιά το 2020. Οι πλουσιότεροι 500 άνθρωποι του πλανήτη εν μέσω πανδημίας αύξησαν την περιουσία τους κατά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, και τώρα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη κατέχουν περιουσία 7,6 τρισ. δολαρίων. Αυτή η άνοδος κατά 31% σημειώνει το πρακτορείο είναι η μεγαλύτερη ετήσια στα οκτώ χρόνια της ιστορίας του δείκτη Bloomberg Billionaires Index, και σηματοδοτεί μια αύξηση 3 τρισ. δολαρίων από τα χαμηλά των αγορών το Μάρτιο.
Η κατανομή ήταν ανισομερής στην κορυφή, με πέντε ανθρώπους να έχουν περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων και άλλους 20 τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων. Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos (φωτ.) παραμένει στην κορυφή, ενώ ο Elon Musk της Tesla ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος: βρέθηκε στη δεύτερη θέση με μια αύξηση περιουσίας που πιθανότατα είναι η ταχύτερη στην ιστορία. Αθροιστικά κέρδισαν περί τα 217 δισ. δολάρια σε 12 μήνες, ποσό αρκετό για να δοθεί μια επιταγή 2.000 δολαρίων σε πάνω από 100 εκατομμύρια αμερικανούς.

Λίγοι εκτός των εμπλεκόμενων στον κλάδο ήξεραν ονόματα όπως η Moderna και η BioNTech. Τώρα τις γνωρίζουν όλοι καθώς κατασκεύασαν εμβόλια κατά της Covid-19. Ο επικεφαλής της πρώτης, Stephane Bancel έγινε δισεκατομμυριούχος την άνοιξη, αφότου φάνηκε ότι προχωρά καλά η εξέλιξη του εμβολίου.

Ο Γερμανός επιστήμονας Ugur Sahin, γιος Τούρκων μεταναστών και η σύζυγός του Ozlem Tureci δηλώνουν ότι βασική τους προτεραιότητα είναι η επιστήμη. Ωστόσο η αξία της συμμετοχής τους στην BioNTech φτάνει ήδη τα 3,6 δισ. δολάρια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας