Κατάληψη της γέφυρας Καλογήρου από τους αγρότες και κτηνοτρόφους Άρτας – Πρέβεζας

1732
καλογήρου

Κινητοποίηση για τις μειωμένες τιμές του γάλακτος πραγματοποίησαν χθες, Σάββατο 2 Ιουνίου, στη γέφυρα Καλογήρου, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας.

Μετά τη συγκέντρωση προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας.

Στης ομιλίες, οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών αντίστοιχα, Ευάγγελος Μπέτσας και Σπύρος Κλινάκης, επισήμαναν ότι η τιμή στο γάλα συνέχεια πέφτει. Το τελευταίο εξάμηνο η τιμή έχει μειωθεί τραγικά, με πολλές δικαιολογίες και ποιοτικά τερτίπια από τους γαλακτοβιομήχανους. Οι παραγωγοί δεν ξέρουν πότε και πώς θα πληρωθούν, εφόσον βέβαια έχουν δώσει το γάλα! Οι εξευτελιστικές τιμές του κρέατος σε συνδυασμό με την τιμή του γάλακτος δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση και μοναδικό χαμένο τον κτηνοτρόφο.

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων, δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων, οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο στη διεπαγγελματική. Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει, δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και μικρομεσαία τυροκομεία.

Όπως είπαν οι ομιλητές, “δίνουμε συνέχεια στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Είναι παρακαταθήκη αυτές οι μάχες που δώσαμε.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουν οργανωμένα για:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος. Να γίνει εργαλείο στα χέρια των κτηνοτρόφων και όχι των βιομηχάνων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας