Καμπάνα Εθνικής: Μόνο μια στις τρεις μικρομεσαίες θα αντέξει στην κρίση

1209
ύφεση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν μέσα στην εφιαλτική οικονομική κρίση που καλπάζει, κρούει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση έρευνας συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει σίγουρα ενισχυμένες άμυνες απέναντι στην υπό εξέλιξη οικονομική κρίση.

Έτσι, το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απολαμβάνουν βελτιωμένες επιδόσεις πωλήσεων, ρευστότητας και κερδοφορίας θα είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου. Ωστόσο, ένα ισοδύναμο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και κινδυνεύει, αν δεν είναι σίγουρο, ότι θα βάλει λουκέτο, αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, της αγοράς και των ίδιων των προβληματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έρευνα σημειώνει ότι στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, ήδη, καρκινοβατούν.

Οι κλάδοι λιανικού εμπορίου, ένδυσης και λοιπής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο λουκέτου, αφού διαθέτουν λιγότερο ισχυρές γραμμές άμυνας και θα χρειαστούν πολύ ισχυρότερη στήριξη για να μείνουν όρθιες.

Στην έρευνα της Εθνικής Τράπεζας ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 στα επίπεδα των προηγούμενων κρίσεων της εκκίνησης της ύφεσης το 2009 και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων το 2015.

Όσον αφορά τον δείκτη μελλοντικής ζήτησης παρουσίασε απότομη υποχώρηση της τάξης των 8 μονάδων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας, ενώ πολύ μεγάλη και η εξασθένιση των αναπτυξιακών στόχων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γίνεται σαφές ότι, ιδιαίτερα, από το φθινόπωρο και πολύ περισσότερο μέσα στον χειμώνα αναμένεται ένα τσουνάμι από λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 100.000, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με συνέπεια να ξεσπάσει ένα απέραντο κύμα πρόσθετων ανέργων που μπορεί να αγγίξει τα όρια των 500.000.

Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μέσα στο ευρώ, χωρίς δυνατότητες αθρόας δωρεάν χρηματοδότησης της οικονομίας της και χωρίς ισχυρή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες με ικανοποιητικούς όρους και εφαρμόζοντας ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές τύπου Πισσαρίδη, οι οποίες υποβαθμίζουν, μέχρι εκμηδενίσεως, την ανάγκη άμεσων και γενναίων κρατικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας, εξωθείται σε απόλυτη κατάρρευση και οικονομική χρεοκοπία από τον χειμώνα του 2020 και μέσα στο 2021. Η χρεοκοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά και την χρεοκοπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησαν τη ίδια παραδομένη πολιτική, μόνο με μια μεγάλη προοδευτική ανατρεπτική οικονομική πολιτική, που θα αμφισβητήσει παρωχημένες οικονομικές σταθερές της χώρας, μπορεί ν’ ανοίξει παράθυρο για το μέλλον του τόπου.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας