Καλαμάτα: Αντίθετη η ΛΑΕ στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

1482
πώληση λιγνιτικών μονάδων
Την αντίδραση της Λαϊκής Ενότητας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σημείωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα ο Θανάσης Πετράκος και ο Σαράντος Αλεξανδρής, στελέχη του κόμματος.
Εκαναν λόγο για εθνικό έγκλημα και εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ξεπέρασε και την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Ενημέρωσαν ότι αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα, στη Μεγαλόπολη, πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, συνδικάτων και φορέων, προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις, για την αποτροπή της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να συμπαραταχθούν με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, να θεωρήσουν δική τους υπόθεση τη ΔΕΗ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και συνδικαλιστής της ΔΕΗ Σαρ. Αλεξανδρής ανέφερε ότι “είναι μια εξέλιξη καταστροφική για τη ΔΕΗ” και παρατήρησε πως “είναι εγκληματική πράξη για την ανάπτυξη της περιοχής της Μεγαλόπολης και την οδηγεί σε μαρασμό κι εγκατάλειψη”.
Κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, να μην παραχωρήσει στους ιδιώτες μια ακόμα δημόσια επιχείρηση, και τους βουλευτές Μεσσηνίας και Αρκαδίας “να μη συμβάλουν σε αυτό το έγκλημα”.
Παρατήρησε πως “δε θέλουμε να έχουμε δραματική αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουμε τα ακριβότερα τιμολόγια”, ενώ εκτίμησε ότι “θα οδηγηθεί σε κατάσταση κρανίου τόπο το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης”.
Για την αυριανή σύσκεψη ανέφερε ότι ενδέχεται να είναι και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, παρατηρώντας πως “θα τον υποδεχθούμε όπως πρέπει. Απαιτείται να βγούμε επιθετικά”.
Ο Θαν. Πετράκος είπε ότι “αύριο (σήμερα) ο κ. Σταθάκης ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων”. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, πρότεινε “να μετονομαστεί ο Τσίπρας σε Σαμαρά και ο Σταθάκης σε Μανιάτη” και διευκρίνισε πως “τα μέτρα του 3ου μνημονίου είναι χειρότερα από τη μικρή ΔΕΗ που είχε αποφασίσει να πουλήσει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ”.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση, είπε ότι “έχουν αποφασίσει να πουληθούν οι μισοί πελάτες και να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”.
Χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης ότι πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες και παρατήρησε πως “δεν υποχρεώνεται η κυβέρνηση να πουλήσει έτοιμες μονάδες, αλλά τα λιγνιτικά πεδία που παραμένουν προς εκμετάλλευση”.
Ανέφερε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση κάνει μια νέα κωλοτούμπα, ενόψει της 3ης αξιολόγησης.

Δήμος Μεγαλόπολης: Αν προχωρήσει η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα παραδώσουμε τον Δήμο στην Κυβέρνηση

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης που έγινε χθες Τρίτη 14 Νοεμβρίου , ομόφωνα αποφασίστηκε:
1. Το συμβούλιο εμμένει στην ομόφωνη απόφαση του (84/2017) , η οποία εξέφρασε την πάγια και διαχρονική θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα των δημοτών ενεργειακών δήμων στην ανάπτυξη και την τηλεθέρμανση με την παροχή φθηνής θερμικής ενέργειας και δήλωσε την αλληλεγγύη Δημοτικής Αρχής και τοπικής κοινωνίας στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε, όπως και στις κατευθύνσεις του συλλαλητηρίου – διαμαρτυρίας του Μαΐου 2017.
2. Να ενσωματωθεί στην παραπάνω απόφαση η πρόταση του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου η οποία αναφέρει περιληπτικά: Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης και σε οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης απορριμμάτων ( ΧΥΤΥ-ΧΔΒΑ-ΧΥΤΕΑ) στην περιοχή. Απαιτούμε να αποδοθεί στη κοινωνία το σύνολο των εκτάσεων των εξαντλημένων ορυχείων και με ευθύνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής σε αυτά προς όφελος των πολιτών.
3. Συγκέντρωση υπογραφών που θα ακολουθούν το τελικό κείμενο που θα προκύψει από την απόφαση της συγκέντρωσης της Πέμπτης.
4 Να γίνει κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα στο Υπουργείο από εργαζόμενους – σωματεία Αυτοδιοίκηση – Συλλόγους και φορείς.
Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν επίσης με την αναφορά του Δημάρχου Μεγαλόπολης ότι θα φτάσουν σε σημείο να παραδώσουν τα κλειδιά και την διοίκηση της Πόλης στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση , αν προχωρήσει η πώληση των μονάδων.
Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα προχωρήσει η Δημοτική αρχή στην συγκέντρωση της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης , όπου μαζί με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και όλα τα σωματεία αλλά και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη και τους Δημάρχους των ενεργειακών δήμων να αποφασίσουν και να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα ειπώθηκαν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας