Και το ΝΑΤΟ σε (Πειρατικό) Αναπνευστήρα

1157
νατο

Η Γερμανία μετά την Γαλλία και τον Καναδά καταγγέλλουν την Ουάσιγκτον ότι Κλέβει τις Μάσκες, Ασκώντας μια Νεωτερική Πειρατεία

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Την Παρασκευή η Γερμανία ύψωσε το μαστίγιο εναντίον των ΗΠΑ γι΄αυτό που κορυφαίος κοινοβουλευτικός στο Βερολίνο αποκάλεσε «μια πράξη σύγχρονης πειρατείας», αφού αμερικανικές αρχές «κατέσχεσαν» ένα φορτίο από 200.000 προστατευτικές μάσκες κινεζικής κατασκευής, κατά την άφιξη του πλοίου σε λιμένα της Κεϋλάνης, στον πλου του προς Γερμανία.

Κατά ειρωνική συγκυρία τις μάσκες είχε αγοράσει η γερμανική κυβέρνηση από μιαν αμερικανική εταιρεία –αν και κατασκευασμένες στην Κίνα- και εντούτοις οι ΗΠΑ τις «κατέσχεσαν» την ώρα που ο Τραμπ προειδοποιούσε τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν εργοστάσια στην Κίνα ότι «θα το πληρώσουν ακριβά» αν δεν αυξήσουν τον εφοδιασμό της χώρας τους.

Έτσι, μέσα σε μια βδομάδα τρεις μεγάλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία κατήγγειλαν την Ουάσιγκτον για κλοπή  με την παρεμβολή τους και την αρπαγή εφοδίων προερχόμενων από την Κίνα.

 Ο Γερμανός Υπουργός των Εσωτερικών Ανδρέας Γκέϊζελ δήλωσε απερίφραστα για την βάναυση ενέργεια της Ουάσιγκτον», όπως μετέδωσε η Deutsche Welle: «Ακόμη και σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης δεν πρέπει να κυβερνιόμαστε με μεθόδους της ΄Αγριας Δύσης. Το γερμανικό κανάλι εξήγησε ότι το κράτος του Βερολίνου είχε παραγγείλει αναπνευστήρες κατηγορίας FFP2 για τους αξιωματικούς της αστυνομίας, που εξακολουθούν να υπηρετούν εν μέσω κρίσεως.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ρολφ Μύτζενιχ δήλωσε ότι η κατάσχεση ήταν «παράνομη» και ζήτησε την αποσαφήνιση της υπόθεσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το όλο επεισόδιο και σαν ένδειξη του σε πόσο απελπιστική κρίση έχει περιέλθει το αμερικανικό σύστημα υγείας με την πανδημία του  Κοροναϊού, ώστε να  υποχρεώνει την αμερικανική κυβέρνηση να καταφεύγει σε «πειρατεία», όπως την χαρακτήρισε η Γερμανία.

Πάντως ο Πρόεδρος Τραμπ σχολίασε στο Τουίτερ: «Βαρέσαμε δυνατά σήμερα, αφού είδαμε τι κάνουν με τις μάσκες τους. Μεγάλη έκπληξη για πολλούς σε  κυβερνήσεις, σε σχέση με το τι έκαναν –θα έχουν να το πληρώσουν πολύ ακριβά!

Ο Καναδάς είχε επίσης καταγγείλει  την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν βίαια παρεμβληθεί και  άλλαξαν τον προορισμό φορτίου με μέσα προστασίας που είχε παραγγείλει η καναδική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό δήλωσε ότι είναι «προβληματισμένος» με τις πληροφορίες ότι ένα κρίσιμο μεγάλο φορτίο είχε αφαιρεθεί με την επέμβαση ενός πλειοδότη που ανέτρεψε την συμφωνία. «Κατανοούμε ότι οι ανάγκες των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες, αλλά το ίδιο ισχύει για τον Καναδά, και γι’ αυτό επιβάλλεται να συνεργαζόμαστε», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Παρόμοιες καταγγελίες διατύπωσαν και Γάλλοι αξιωματούχοι. Ο νομάρχης της περιοχής της Ιλ ντε Φρανς, που περιλαμβάνει και την γαλλική πρωτεύουσα, κατηγόρησε ανώνυμους Αμερικανούς ότι «εφόρμησαν» με μετρητά την τελευταία στιγμή για να οικειοποιηθούν φορτία καπαρωμένα από Γάλλους αγοραστές», όπως  μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP

Η υπουργός Valerie Pecresse δήλωσε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ότι η Ουάσιγκτον «κοιτάζει μόνο να κάνει μπίζνες στην ράχη ολόκληρου του κόσμου που στενάζει». Άλλοι υπουργοί αφηγήθηκαν παρόμοιες εμπειρίες όταν προσπάθησαν να εξασφαλίσουν επείγουσα αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού.

Διεθνείς πληροφορίες περιγράφουν μιαν απαίσια τέτοια επέμβαση της τελευταίας στιγμής ως εξής:

Καθώς όλες οι μάσκες είχαν φορτωθεί αυτήν την εβδομάδα και θα έφευγαν από την Σιγκαπούρη για την Γαλλία, Αμερικανοί αγοραστές εμφανίστηκαν στον χώρο απογείωσης την τελευταία στιγμή για να αγοράσουν το φορτίο στο τριπλάσιο της τιμής του. «Μια γαλλική παραγγελία εξαγοράστηκε εκεί με μετρητά και το αεροπλάνο που θα έφευγε για την Γαλλία απογειώθηκε τελικά για τις ΗΠΑ,»  δήλωσε την Τετάρτη, στο τηλεοπτικό δίκτυο RT France, ο νομάρχης της επαρχίας ProvenceAlpesCôte dAzur, Ρενώ Μυζελιέ.

 Στο μεταξύ η αμερικανική πλευρά διαψεύδει αυτούς τους «ισχυρισμούς». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αγόρασε οποιεσδήποτε μάσκες που προορίζονταν από την Κίνα για την Γαλλία. Οι πληροφορίες για το αντίθετο είναι τελείως ψευδείς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, είναι παντελώς ασυνήθιστο αν όχι ανήκουστο ότι τρεις στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και την ίδια ώρα να βγαίνουν μπροστά και να καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για «κλοπή» και ακόμη για «πειρατεία». Και επιπλέον για τακτικές τραμπουκισμού σε περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

 

*Zero Hedge, 05/04/2020 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας