Καθίζηση και πάλι το Χρηματιστήριο, με απώλειες 4,1%

820
πανδημίας

Στη ζώνη των 600 μονάδων βυθίστηκε εκ νέου σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα από τους πωλητές σε όλο σχεδόν το ταμπλό του, ακολουθώντας την ανησυχία για την κρίση του κοροναϊού που έχει αναδυθεί παγκοσμίως.

Στις 600 μονάδες βυθίστηκε και πάλι το Χρηματιστήριο, με απώλειες 4,1%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,61%, στις 1.529,10 μονάδες, ενώ στο -1,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 799,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,14% στις 441,57 μονάδες.

Σχεδόν 20 δισ. έχει χάσει στην κεφαλαιοποίησή του το ΧΑ από την έναρξη της μεγάλης πτώσης στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, με το μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό. Και αυτό διότι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν τόσο τα ξένα χαρτοφυλάκια όσο και τα ελληνικά είναι σε πολλά σημεία ναρκοθετημένο.

Όταν δια στόματος του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών ακούγεται η φράση ότι οι συνέπειες της κρίσης του κοροναϊού έχουν υποεκτιμηθεί και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ευθέως ότι ο κόσμος κινδυνεύει να βιώσει μία κρίση τύπου 2008… τότε οι προσδοκίες για καλύτερες ημέρες στις αγορές σύντομα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν.

Και μέσα σε όλα αυτά, η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Και αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο από την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες στον Έβρο, όσο από τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας (όπως το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού, ή την πτήση των τουρκικών F16 πάνω από κατοικημένες περιοχές του Έβρου).

Γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρει ο Δημοσθένης Τρίγγας της Beta Securities, δεν χωράει αμφιβολία ότι σαφής τάση για το προς τα πού θα πάει η αγορά βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει. Όμως αυτό που η ιστορία έχει δείξει είναι ότι όσο ταχύτερη είναι η υποχώρηση τόσο  πιο γρήγορα η αγορά βρίσκει επίπεδα ισορροπίας. Οι εκτιμώμενες αποτιμήσεις είναι φθηνότερες από ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες εφόσον βέβαια και τα προσδοκώμενα κέρδη δεν συρρικνωθούν στον ίδιο βαθμό.

Έτσι, όλοι πλέον περιμένουν αύριο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Άλλωστε, σήμερα το πρωί η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve μειώνοντας αιφνιδιαστικά τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25% σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την οικονομία από τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, τέσσερις τίτλοι του FTSE 25, οι Jumbo, Λάμδα, Εθνική και Πειραιώς, έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 8%, με την Coca Cola και την ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση 6,63% και 6,32% αντίστοιχα. Άνω του 5% ήταν και οι απώλειες σε Alpha Bank, Titan, Μυτιληναίο, Σαράντη και ΕΥΔΑΠ, ενώ Βιοχαλκο και Eurobank έκλεισαν στο -4,45% και -4,40% αντίστοιχα.

Πτώση 3,64% σημείωσε η ΔΕΗ, η Aegean έκλεισε στο -3,16%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ να ολοκληρώνουν με πτώση άνω του 2%. Στο -1,84% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 0,30% στο φίνις της συνεδρίασης, με τον Φουρλή να ολοκληρώνει με κέρδη 1,34%. Ο Ελλάκτωρ έκανε τη διαφορά σήμερα, καθώς έκλεισε με άλμα 7,54%, κόντρα στην εικόνα όλης της αγοράς.

*Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας