Κίνα: Επισπεύδεται η προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική “Gazprom”

1458
κίνα

Η ρωσική εταιρεία “Gazprom” θα αρχίσει τον εφοδιασμό της Κίνας με φυσικό αέριο, πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία, από την 1η Δεκεμβρίου 2019, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της “Gazprom”, Αλεξέι Μίλερ, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στο Πεκίνο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κινεζικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας CNPC, Βαν Ιλίν.

Οι δύο πλευρές κατά τις συνομιλίες έθιξαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία των δύο εταιρειών, ενώ το κύριο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η προετοιμασία της έναρξης του εφοδιασμού της Κίνας με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου “Sila Sibiri” (“Η Δύναμη της Σιβηρίας”), ο οποίος αναμένεται να λειτουργεί πλήρως έως το 2025.

Οι δύο πλευρές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα σχέδια εφοδιασμού της Κίνας με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της ρωσικής Άπω Ανατολής και της “δυτικής όδευσης”, ενώ επισήμαναν ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2018 η Κίνα έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο όγκος των εισαγωγών φυσικού αερίου έφθασε τα 125,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα που υπερβαίνει κατά 31% (30,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) τις εισαγωγές του 2017.

“Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση αναλογεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς η Κίνα στην παρούσα συγκυρία δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως την αυξανόμενη κατανάλωση σε φυσικό αέριο μέσω των αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο μερών.

Ο Μίλερ και ο Ιλίν συζήτησαν τη συνεργασία στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου, στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, ζητήματα σταθμών υπόγειας φύλαξης φυσικού αερίου.

Στις 21 Μαΐου 2018 η “Gazprom” και η CNPC υπέγραψαν συμφωνία διάρκειας 30 ετών, βάσει της οποίας η Ρωσία θα πρέπει να εφοδιάζει την Κίνα ετησίως με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας