Κίνα: Είμαστε αντίθετοι με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

869
Kίνα
ΥΠΕΞ Κίνας: Απολύτως νόμιμη η εμπορική μας συνεργασία με την Τεχεράνη.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η συνεργασία Πεκίνου και Τεχεράνης δεν παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά των νέων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν τάχθηκε σήμερα (8/8) η Κίνα, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, υπερασπιζόμενη παράλληλα τις εμπορικές σχέσεις που διατηρεί με την Τεχεράνη.

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι δασμοί των ΗΠΑ συνιστούν απειλή για τις εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν, το κινεζικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Πεκίνο «έχει διαφωνήσει σταθερά με τις μονομερείς κυρώσεις και τη μακρόπνοη δικαιοδοσία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η εμπορική συνεργασία της Κίνας με το Ιράν είναι ανοιχτή και διαφανής, εύλογη, δίκαιη και νόμιμη, χωρίς να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας πρέπει να προστατεύτοναι», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, καθώς το Πεκίνο διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου, καθώς αγοράζει περίπου 650 χιλ. βαρέλια ημερησίως από την Τεχεράνη, γεγονός που μεταφράζεται στο 7% των συνολικών εισαγωγών.

Παρά τις εκκλήσεις των συμμάχων τους, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ενώ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις και στον τομέα πετρελαίου της Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι το Ιράν απέρριψε πρόταση της αμερικανικής διοίκησης για τη διεξαγωγή συνομιλιών, λέγοντας ότι δε μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον από τη στιγμή που έχει αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας