Κέρδισε ο Πούτιν τον πρώτο γύρο στην Ουκρανία;

840
Κέρδισε ο Πούτιν τον πρώτο

ZeRo Hedge,FEB 19, 2022

Authored by Pat Buchanan,

[Είναι χρήσιμο να υπομνησθεί ότι ο αρθρογράφος είναι Αμερικανός διεθνολόγος, πρώην σύμβουλος και λογογράφος του Προέδρου Νίξον,  τρείς φορές υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και ακαταπόνητος ορθολογιστικός σχολιαστής της κυβερνητικής διαχείρισης των αμερικανικών προβλημάτων, πάντοτε υπό το πρίσμα τους εθνικού συμφέροντος. Διαβάζεται διεθνώς με απληστία και σεβασμό.]

Μετάφραση/ εισαγωγή:  Μιχαήλ Στυλιανού

Όταν ο Λέστερ Χολτ του NBC ρώτησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τι θα μπορούσε να τον παρακινήσει να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να σώσουν Αμερικανούς που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, ο Μπάιντεν απάντησε:

«Δεν υπάρχει. Αυτό είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος όταν Αμερικανοί και Ρωσία αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον.»

«Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. … Τα πράγματα μπορούσαν γρήγορα να οδηγήσουν στην τρέλα.

Ο Μπάιντεν έλεγε ότι οι Αμερικανοί δεν θα πολεμήσουν τους Ρώσους στην Ουκρανία. ακόμη και για την προστασία ή την εξαγωγή των αμερικανικών στρατευμάτων, διπλωματών ή πολιτών.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Γερουσίας, ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επανέλαβε τον Μπάιντεν:

«Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. … Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλουμε τους γιους και τις κόρες μας να πεθάνουν για να υπερασπιστούν την Ουκρανία από τη Ρωσία»

Το ερώτημα που θέτουν αμέσως τα σχόλια Μπάιντεν και Κρουζ;

Δεν έχει ήδη συνειδητοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εν πολλοίς πέτυχε τον  κύριο στόχο του σε αυτή την κρίση — ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ;

Γιατί αν ο Μπάιντεν και ο Κρουζ δεν είναι πρόθυμοι να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς, πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να φέρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όπου, σύμφωνα με το άρθρο 5, θα ήταν ηθική και νομική υποχρέωσή μας να το πράξουμε;

Μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Όλοι πρέπει να κάνουν λίγο πίσω εδώ και να καταστήσουν σαφές στον εαυτό τους ότι απλά δεν μπορούμε να έχουμε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση για ένα ζήτημα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Οι Γερμανοί φαίνεται να λένε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι καν στο τραπέζι των συζητήσεων και των αποφάσεων. Είναι ένα ανύπαρκτο θέμα.

Και πάλι, εάν ο Πούτιν έχει λάβει ιδιωτικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, φαίνεται να έχει πετύχει το αδιαπραγμάτευτο αίτημά του, εφόσον δεν λαλεί για τη νίκη του.

Και αν η Ουκρανία δεν πρόκειται να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Γεωργία, ένα πολύ μικρότερο και πολύ λιγότερο πυκνοκατοικημένο κράτος, ακόμη πιο ανατολικά από την Ουκρανία, δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ποιος στη Δύση, έξω από το Κίεβο, το απαιτεί τώρα;

Τα επόμενα στοιχεία στο μενού του Πούτιν φαίνεται να είναι οι επαναστατικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τρίτη, η Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, ψήφισε για να ζητήσει από τον Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές ως «κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη».

Την Πέμπτη, αναφέρθηκαν πυρά πυροβολικού από την ρωσώφιλη

πλευρά των ανταρτών.

Η αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών θα τερματίσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ που προβλέπει την επανένωση τους με την Ουκρανία, αλλά με  αναγνώριση στις δύο περιοχές μεγαλύτερης αυτονομίας.

Αλλά αν ο Πούτιν έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και αν πρόκειται να κάνει την επόμενη κίνησή του, με 160.000 Ρωσικά στρατεύματα να εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας, φαίνεται πρόωρο να ανακηρυχθεί ο Μπάιντεν νικητής στην κρίση.

Γιατί ποιος απαιτεί να έρθει τώρα η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ;

Ποιος ζητεί στρατιωτική δράση για να παραμείνει η Ουκρανία de facto σύμμαχος;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αμφισβήτησε την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι επιστρέφει κάποια στρατεύματα στις βάσεις τους, αναφέροντας ότι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.

“Έχουν αυξήσει τον αριθμό στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα βρίσκονται καθ’ οδόν. Έτσι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποκλιμάκωση”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η νέα κανονικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει αποδείξει ότι… είναι έτοιμηνα αμφισβητήσει μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές για την ασφάλειά μας, το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει το δικό του δρόμο.»

Ο Πούτιν δεν απειλεί ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν επιθυμεί πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά, ως μεγάλη δύναμη, η Ρωσία διεκδικεί το δικαίωμα να εξασφαλίσει, ειρηνικά και φιλικά σύνορα, απαλλαγμένα από στρατιωτικές συμμαχίες που έχουν σχεδιαστεί για να τα περικλείσουν να την περιορίσουν και να την ελέγξουν.

Και οι διαμαρτυρίες που κάνει η Μόσχα δεν είναι χωρίς εγκυρότητα:

Τώρα που η Σοβιετική Αυτοκρατορία είναι νεκρή, η Σοβιετική Ένωση είναι νεκρή. Ο κομμουνισμός είναι αδρανής και η ΕΣΣΔ έχει μετατραπεί σε 15 έθνη. Γιατί μετακινήσαμε τη συμμαχία μας για τον Ψυχρό Πόλεμο στην μπροστινή βεράντα της Μόσχας;

Θα το ανεχόμασταν αυτό;

Γιατί τι είναι η “διεύρυνση του ΝΑΤΟ”, εκτός από μια μακρά σειρά αμερικανικών πολεμικών εγγυήσεων για την καταπολέμηση της Ρωσίας για λογαριασμό εθνών όλο και πιο μακριά από εμάς, και  ολοένα και μικρότερης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Την 1η Μαρτίου 1917, η ιστορία έσπασε ένα μυστικό τηλεγράφημα από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Άρθουρ Ζίμερμαν στον απεσταλμένο του στην Πόλη του Μεξικού, για να κάνει μια προσφορά στην κυβέρνηση.

Εάν ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, ανέφερε το τηλεγράφημα Ζίμερμαν, και το Μεξικό ταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας, ένα νικηφόρο Δεύτερο Ράιχ θα υποστήριζε την επιστροφή «των χαμένων εδαφών στο Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα».

Εξοργισμένοι από την προσφορά της Γερμανίας να κάνει το Μεξικό σύμμαχό της και να υποστηρίξει τη διάλυση της χώρας μας, οι ΗΠΑ, πέντε εβδομάδες αργότερα, κήρυξαν πόλεμο στη Γερμανία.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αυξανόμενη οργή στη Μόσχα καθώς μετατρέπουμε όλους τους πρώην συμμάχους της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ σε κράτη μέλη μιας στρατιωτικής συμμαχίας που ιδρύθηκε για να περιορίσει και να ελέγξει τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας