Κάθοδος-εξπρές των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα

794
εξπρές

Η επίσημη κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, τον προϋπολογισμό του 2020 και την 4η αξιολόγηση έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μία πρώτη γεύση θα δοθεί την άλλη εβδομάδα και σε μια σειρά άλλων άτυπων συναντήσεων κυβερνητικών στελεχών με επιτελικά στελέχη των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί κάθοδος μιας μικρής ομάδας τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για σύντομες επαφές με τις υπηρεσίες όλων των φορέων οι οποίοι έχουν ανοιχτά μέτωπα. Δηλαδή σχετίζονται με τις βασικές “ουρές” που έχει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο μέτωπο των δεσμεύσεων της 3ης μετα-προγραμματικής εποπτείας.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να συλλέξουν στοιχεία, αλλά και να υπάρξει γνωριμία με το νέο τεχνικό επιτελείο ούτως ώστε να ενημερωθούν και οι “έδρες” των δανειστών. Αναμένεται ότι θα επισκεφθούν τις υπηρεσίες που “χειρίζονται” την ανάπτυξη, την πορεία των εσόδων και των δαπανών, την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η αγορά ενέργειας κ.λ.π.

Η δράση των τεχνικών κλιμακίων θα λάβει χώρα παράλληλα με την κάθοδο των επικεφαλής των Θεσμών (εκτός της ΕΚΤ), λόγω της παρουσίας τους στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλείσει τα ραντεβού του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Θεωρείται πιθανό να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και άλλες συναντήσεις με το νέο επιτελείο της Κυβέρνησης. Δεν αναμένεται πάντως να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι έλευση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, αν και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΥΠΟΙΚ.

Η επίσημη διαπραγμάτευση ξεκινά μετά το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό. Ωστόσο, το κυβερνητικό έργο έχει αρχίσει να παράγεται.

Ο ΥΠΟΙΚ έχει στρέψει το βλέμμα του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ οριστικοποιούνται και οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα διαμορφώνεται και η διαπραγματευτική ομάδα με την τοποθέτηση του οικονομολόγου Μιχάλη Αργυρού στη θέση του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)

Μπαράζ επαφών

Σήμερα έχει προγραμματιστεί ένας νέος γύρος συσκέψεων υπό τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος επιχειρεί να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης σε έσοδα, δαπάνες, τράπεζες και πορεία μεταρρυθμίσεων. Και τούτο ενόψει και της σύσκεψης που σχεδιάζεται να λάβει χώρα το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μάξιμου (σ.σ. σχετίζεται με το φορολογικό νομοσχέδιο που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί αύριο), αλλά και τις τράπεζες, καθώς και τις υπόλοιπες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνονται στις Προγραμματικές Δηλώσεις της προσεχούς εβδομάδας και θα συζητηθούν στα ραντεβού με τους θεσμούς.

Πέρα από τις συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι ραντεβού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα με επίκεντρο τις τράπεζες.

Χθες, ο ΥΠΟΙΚ είχε επαφές με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση. Είδε επίσης θα βασικά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου. Εν τω μεταξύ, ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών ο Μιχάλης Αργυρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας