Ιταλική κυβέρνηση: Κολλημένη στο ευρώ. Διολισθαίνει ανεπαισθήτως στον προϋπολογισμό

1455

Αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019 εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, με τον Matteo Salvini να συντηρεί την αντιπαράθεση, αν και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte φροντίζει να διατηρήσει μία πιο ήπια στάση

Η περισσότερο «ανοιχτή» προς την Ευρωζώνη θέση που έχει o Conte είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς επίκειται η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker το Σάββατο 14/11 στις Βρυξέλλες και φυσικά επιθυμεί αυτή να γίνει σε καλό κλίμα.

Αντίθετα επιθετική στάση συνεχίζουν να κρατούν οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio. 

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, μπορεί να ζήτησε «σεβασμό» από τους Ιταλούς πολιτικούς, αλλά σαφώς γνωρίζει ότι η όλη υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο και πιθανώς με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Salvini: Απαιτώ σεβασμό από την Κομισιόν – Σε καλύτερη θέση η Ιταλία ύστερα από έναν χρόνο

Συντηρεί την αντιπαράθεση με την Κομισιόν ο Matteo Salvini, ο οποίος ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Moscovici σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera, ανέφερε ότι απαιτεί σεβασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις στην Corriere della Sera, ο Επίτροπος Moscovici αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Matteo Salvini σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν, είχε επισημάνει πως πρέπει να μείνουν στην άκρη τα ειρωνικά σχόλια και από κοινού οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις στο ιταλικό ζήτημα.

Ο Salvini μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV υποστήριξε πως η Ιταλία σε έναν χρόνο από σήμερα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση ενώ σχετικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Paolo Savona έτοιμο να υποβάλλει την παραίτηση του, υποστήριξε πως δεν τα πιστεύει.

«Ο Savona είναι κεντρικό πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης» ανέφερε ο Salvini.

Di Maio: Δεν αλλάζουμε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού – Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ

Την θέση ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Luigi Di Maio, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν είναι στους στόχους της κυβέρνησης να αποχωρήσει η Ιταλία από την Ευρωζώνη.
«Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα βασικά μεγέθη που έχει προβλέψει και συμπεριλάβει στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019.

Στόχος μας δεν είναι να αρχίσουμε πόλεμο με την Ευρώπη.

Θέλουμε όμως να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους ψηφοφόρους» αναφέρει σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα La Repubblica ο Di Maio, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες οι αγορές θα καταλάβουν ποιες είναι οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης και θα καμφθούν οι ανησυχίες τους.

Banca D’ Italia: Αυξάνεται το ρίσκο για τις ιταλικές τράπεζες

Η αναταραχή στην αγορά ομολόγων αυξάνει το ρίσκο για τις ιταλικές τράπεζες, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι βασικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απορρέουν από τη χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό δημόσιο χρέος.

«Οι επιπτώσεις της αναταραχής στην αγορά ομολόγων στην οικονομία, μετριάζονται από τα χαμηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα και την υψηλή μέση ωρίμανση του δημόσιου χρέους, γεγονός που επιβραδύνει τη μετάδοση της αύξησης των αποδόσεων στο μέσο όρο κόστος του χρέους.

Ωστόσο, οι μεγάλες και διαρκείς αυξήσεις στο risk premium για τους κρατικούς τίτλους επηρεάζουν την αξία του πλούτου των νοικοκυριών, περιορίζουν τον δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα και επιδεινώνουν τη ρευστότητα και τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ειδικότερα όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η Τράπεζα της Ιταλίας σημειώνει τη βελτίωση της κερδοφορίας και του credit quality.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η αναταραχή στην αγορά ομολόγων έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της ρευστότητας και σε αύξηση του market risk. 

Εκτεθειμένος στο δημοσιονομικό ρίσκο είναι και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Savona

Εν τω μεταξύ, τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησής του διέψευσε ο υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona. 

Η Corriere Della Sera ανέφερε νωρίτερα ότι ο Savona σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω του αδιεξόδου που έχει προκληθεί με τις Βρυξέλλες, επικαλούμενη πηγές της Λέγκας.

Σταθεροποιητικά οι αγορές μετοχών και ομολόγων

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας, εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού GiuseppeConteμε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί οριακά στο 3,430% από 3,437% χθες.

Η απόδοση του 2ετούς σημειώνει πτώση 4,5 μονάδων βάσης στο 0,97% από 1,011% χθες.

To ιταλικό spread υποχωρεί στις 301 μονάδες. 

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,1% στις 18.616 μονάδες. 

Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν άνοδο, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 0,8%, την Banco Bpm να καταγράφει κέρδη 1,9% και την Unicredit να διαπραγματεύεται στο +2,1%.

Τα επιχειρήματα ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επέκταση του προϋπολογισμού θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά της τα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας το δημόσιο χρέος των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 130% της οικονομικής παραγωγής.

Η Επιτροπή διαφωνεί, λέγοντας ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελαφρύνει το χρέος της, αναλογικά το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Ένα ακόμη βήμα προκειμένου είτε να πιεστεί η Ιταλία είτε να υπάρξει συμβιβασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup Δεκεμβρίου 2018, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν τις  συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ιταλία για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ και να ορίσουν προθεσμία 3-6 μηνών για να ενεργήσει η Ρώμη.

«Σε περίπτωση που οι υπουργοί οικονομικών αποφασίσουν να συμμορφωθούν με τη σύσταση της Επιτροπής, θα ζητήσουμε πολύ μεγάλους χρόνους εφαρμογής», έσπευσε, πάντως, να τονίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Conte.

Tria: Οι καταθέσεις των Ιταλών δεν κινδυνεύουν

Σε μία νέα υπεράσπιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των στόχων που έχουν τεθεί σε αυτόν.

Σύμφωνα με τον κ. Tria ο προϋπολογισμός του 2019 θέτει σε πλήρη έλεγχο όλους τους δημόσιους λογαριασμούς και ταυτόχρονα αποτελεί ένα καλό εργαλείο για αποτροπή υφέσεων.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις των Ιταλών πολιτών, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ιταλία εκτίμησε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τη διεύρυνση του spread η οποία καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, στην απόδοση των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.

Scholz: Η Ιταλία δεν μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην Ευρωζώνη

Την θέση ότι η Ιταλία δεν μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην Ευρωζώνη διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για την Ιταλία, είπε ότι δεν είναι λάθος όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ρώμη, όπως για παράδειγμα η ιδέα να προσφερθεί βοήθεια στους μακροχρόνια άνεργους.

Όμως προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει κατά βήματα.

«Αν έχεις τόσο μεγάλο χρέος, πρέπει να ενεργείς με μεγάλη προσοχή και δεν μπορείς να εφαρμόζεις όλα σου τα σχέδια ταυτόχρονα.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία είναι οι αρμόζουσες.
Είναι συνεπές να γίνουν τώρα τα επόμενα βήματα» είπε ο Scholz, ο οποίος ερωτηθείς αν η Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη απάντησε «όχι, δεν απειλούμαστε με νέα κρίση στην ευρωζώνη».

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει (να εφαρμόζουν) κοινούς κανόνες, που είναι σημαντικοί για το κοινό μας νόμισμα και πρέπει να τηρούνται από όλους» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας