Ιταλία: Το υψηλό χρέος πυροδοτεί σενάρια σύγκρουσης με Βρυξέλλες

1189
ιταλία

Το αυξανόμενο χρέος της Ιταλίας θα μπορούσε να την επαναφέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, οι οποίες πάντως μάλλον θα θελήσουν να αποφύγουν τους υψηλούς τόνους ενόψει Ευρωεκλογών. Ωστόσο είναι βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και των δημοσιονομικών μεγεθών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ.

Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας σκαρφάλωσε πέρυσι στο 132,2% του ΑΕΠ από 131,4% το 2017. Τα στοιχεία έρχονται περίπου μία εβδομάδα μετά την αναθεώρηση του εφετινού στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,1% από 2,04% και τους φόβους των ειδικών ότι αυτό στην πραγματικότητα θα υπερβεί το 2,4% του ΑΕΠ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφύγει να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό για το έλλειμμα. Η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει πάντως ότι θα επανεξετάσει  τη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το πώς επηρέαζουν τη διαδικασία τα σημερινά στοιχεία της Eurostat. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία μαζί με την Ελλάδα  ήταν οι χώρες που στάθηκαν κόντρα στο ρεύμα, αφού συνολικά το χρέος τόσο των 19 της Ευρωζώνης όσο και των 28 της Ε.Ε. μειώθηκε το 2018.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σκαρφάλωσε σε υψηλά επτά εβδομάδων. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,4%, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας