Ιταλία: Ενδοκυβερνητική μάχη για το ύψος του ελλείμματος

1282
ιταλία
Συνάντηση Conte – Tria για τον προϋπολογισμό, υπουργικό συμβούλιο εντός της ημέρας, διαψεύδονται τα περί παραίτησης του Tria
(upd2) Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Ιταλία και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte δεδομένου ότι καλείται να καταρτίσει και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2019.
Αλλά είναι και απολύτως καθοριστικές για τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera ο Tria δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από τον Matteo Salvini όσο και από τον Luigi Di Maio ώστε το έλλειμμα για το 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, πολύ πάνω δηλαδή από την επιδίωξη του Ιταλού ΥΠΟΙΚ να το διατηρήσει κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1,8% με 1,9% προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του, κάτι που προσδοκούν αγορές και επενδυτές.
Μάλιστα ο Tria, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή προκειμένου να διατηρήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, θα έχει συνάντηση σήμερα Πέμπτη 27/9 το πρωί με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, σε μια προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης που θα ικανοποιεί και τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που καλούνται να κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι να καταλήξουν στο τι θα απαντήσουν στο αίτημα που διατυπώνει το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο ζητά να αυξηθεί το ύψος του ελλείμματος στο 2,4%, κάτι που φαίνεται να «στηρίζει» και η Λέγκα του Salvini, καθώς εκτιμά ότι αυτά τα επιπλέον 10 δις ευρώ που θα προκύψουν, θα συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην υλοποίηση του εισοδήματος των πολιτών για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Di Maio, αλλά και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για τη οποία «παλεύει» η Λέγκα.
Οι τελικές θέσεις και αποφάσεις των Conte – Tria θα τεθούν υπόψη και θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο  – αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι βαίνει προς αναβολή λόγω των επιπλοκών της τελευταίας στιγμής – φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά και όπως είχε προγραμμιστεί για τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το απόγευμα, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως πριν από το υπουργικό συμβούλιο θα υπάρξει συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Conte, του Di Maio και άλλων σημαντικών υπουργών με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό.
Γι αυτό τον λόγο άλλωστε ο Luigi Di Maio επιστρέφει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη.
Σημειώνεται πως ποτέ έως σήμερα το οικονομικό επιτελείο της Ιταλίας δεν έχει επεξεργαστεί σενάρια για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ δεδομένου ότι όλοι οι υπολογισμοί του έχουν γίνει για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,6% με 1,9% του ΑΕΠ.
Όπως μάλιστα αναφέρει το δημοσίευμα της Corriere della Sera, οι επόμενες ώρες θα είναι πραγματικά δύσκολες για τον Giovanni Tria δεδομένου ότι έχει διαμορφώσει μια στάση και μια προσέγγιση που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις επιδιώξεις των Salvini – Di Maio.
Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε η τοποθέτηση του Tria στο χθεσινό συνέδριο της Confcommercio, όπου σημείωσε ότι πρέπει η ιταλική κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι στις αγορές.
«Εάν χαθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική σταθερότητα, κανείς δεν θα επενδύσει σε εσένα.
Κανείς δεν θα αγοράζει τα ομόλογα μας, εάν πιστεύει ότι αύριο επίκειται η καταστροφή» τόνισε ο Tria, τονίζοντας τη λέξη καταστροφή.
Πάντως, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι σταδιακά και σε βάθος χρόνου μπορούν να υλοποιηθούν οι προτεραιότητες που έχουν θέσει η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τον ενιαίο φόρο και με το εισόδημα των πολιτών, διαμηνύοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτές οι δεσμεύσεις δεν μπορούν επί της ουσίας να εφαρμοστούν, χωρίς να κινδυνεύσει η σταθερότητα της ιταλικής οικονομίας.

ΥΠΟΙΚ και Di Maio διαψεύδουν τα περί παραίτησης Tria, αλλά τα επαναφέρει η Λέγκα του Βορρά

Και ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας χαρακτήριζαν αβάσιμες τις πληροφορίες περί παραίτησης του Giovanni Tria, και ο Luigi Di Maio υπογράμμιζε ότι δεν έχει ζητηθεί η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, τα σενάρια αυτά διατηρεί στο τραπέζι η Λέγκα του Βορρά..
«Εάν ο Tria δεν θέλει να είναι πια στο κυβερνητικό σχέδιο, θα βρούμε άλλον υπουργό Οικονομικών» είπε μιλώντας στη Rai Tre ο Riccardo Molinari, επικεφαλής τη Λέγκα του Βορρά στη Γερουσία.

Di Maio: «Γενναίος» προϋπολογισμός με στόχο την ανάπτυξη 

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, έκανε λόγο για «γενναίο» προϋπολογισμό που θα στοχεύει στην ανάπτυξη.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις νέες οικονομικές προβλέψεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί της ΕΕ και η ΕΚΤ θα πιστέψουν σε αυτό που πάμε να κάνουμε».
Ωστόσο, επιχείρησε να δώσει το πολιτικό του στίγμα για τον προϋπολογισμό.
«Εάν είσαι με το μέρος των αγορών, είσαι κατά των Ιταλών πολιτών.
Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει το εισόδημα των πολιτών, τον ενιαίο φόρο και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση» είπε ο Di Maio, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημερινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι το που θα διαμορφωθεί το ύψος του ελλείμματος, αλλά να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει ψευδή στοιχεία.

Άλμα στο 2,94% για την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου – Πτώση 1,7% στον FTSE MIB

Άλμα στο 2,94% καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, καθώς αναμένεται σήμερα να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, εν μέσω ισχυρών τριγμών στην κυβέρνηση Conte.


Ισχυρές πιέσεις δέχεται και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 1,7% στις 21.272 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Η Intesa Sanpaolo υποχωρεί 3,3%, η Unicredit -3,4%, η UBI Banca -4%.
Πτώση 2,6% καταγράφει η μετοχή της Telekom Italia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας