Ισπανία: Παράταση αδιεξόδου. Πρόταση Σάντσεθ για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς Ακροδεξιά

858
ισπανία

Με μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία παραμένει, καθώς οι σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) εξασφάλισε 120 έδρες, χάνοντας τρεις θέσεις στο κοινοβούλιο.

Παρά το ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε 22 νέες έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 88 στη νέα Βουλή, ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το ακροδεξιό Vox με 52 έδρες, που αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη.

Η Ακροδεξιά καταφέρνει όχι απλώς να εισέλθει στην ισπανική Βουλή για δεύτερη φορά εδώ και 40 χρόνια, από το 1982, αλλά να υπερδιπλασιάσει την παρουσία τους, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε εξασφαλίσει 24 έδρες.

Η ενίσχυση τόσο της συντηρητικής Δεξιάς όσο και της Ακροδεξιάς συνδέεται και με τον εκλογικό καταποντισμό των κεντροδεξιών Ciudadanos, που περιορίζονται σε 10 έδρες.

Σημαντική υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του παρουσίασε το μέτωπο των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των Οικολόγων, Unidas Podemos (UP, Ενωμένοι Μπορούμε), που κέρδισε 35 έδρες, έναντι των 42 εδρών που είχε εξασφαλίσει τον Απρίλιο, πέφτοντας από την τρίτη στην τέταρτη θέση μεταξύ των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο σοσιαλιστής Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» -πλην του ακροδεξιού Vox- να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης από την οποία προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, τονίζοντας ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, αναφερόμενος στο Vox.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας