Ιρανός υπουργός Πετρελαίου: Ελλάδα-Ιταλία αρνούνται να αγοράσουν πετρέλαιο απ’το Ιράν

1125
ιράν

«Η Ελλάδα και η Ιταλία αρνούνται να αγοράσουν πετρέλαιο από το Ιράν, παρά τις εξαιρέσεις που εξασφάλισαν. Δεν ανταποκρίνονται στην αλληλογραφία μας», επεσήμανε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σταματήσει να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες ήταν μεταξύ εκείνων που εξαιρέθηκαν από τις κυρώσειςπου έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, σε συνέχεια της αποχώρησής τους από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης τον Μάιο. Ο πρώτος γύρος κυρώσεων ετέθη σε εφαρμογή τον Αύγουστο, ενώ τον Νοέμβριο ακολούθησε δεύτερος γύρος κυρώσεων που στόχευε στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Εντούτοις, εξαιρέθηκαν τότε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα), λαμβάνοντας προσωρινή άδεια να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

«Μεταξύ των Ευρωπαίων, εκτός από την Τουρκία, καμία άλλη χώρα δεν έχει αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν. Η Ελλάδα και η Ιταλία αρνούνται να αγοράσουν πετρέλαιο από το Ιράν, παρά τις εξαιρέσεις που εξασφάλισαν. Και δεν ανταποκρίνονται στην αλληλογραφία μας», σημείωσε ο Ζανγκανέχ, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.

Όπως είπε ο ίδιος, ακόμη, οι ΗΠΑ προτίθενται να εμποδίσουν την Τεχεράνη να βγάλει χρήματα από τις εξαγωγές και θα μπορούσε να μπλοκάρει οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων, εάν η Τεχεράνη καταφέρει να πωλήσει πετρέλαιο.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου δεν παρείχε, πάντως, στοιχεία για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου όσον αφορά στην περίοδο που ακολούθησε μετά τις κυρώσεις, ενώ δεν αναφέρθηκε και στις ενέργειες που εξετάζει το Ιράν για να παρακάμψει τα αμερικανικά μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας