Ιρακ και Αραβικός κόσμος καταδικάζουν την εισβολή Τουρκίας στο Β.Ιράκ

930
ιράκ

JEDDAH: Σφοδρή αντίδραση και οργή προκάλεσε στον αραβικό κόσμο η νέα «στρατιωτική περιπέτεια» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκδηλώθηκε με την εισβολή στο Κουρδιστάν του Ιράκ.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι με την Επιχείρηση Claw-Eagle στοχεύει μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που είναι η πρώτη επίσημη μεγάλης κλίμακας αεροπορική και επίγεια επιχείρηση στο ιρακινό έδαφος.Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στο Sinjar, στα βουνά Qandil, Karajak, Zap και Hakurk με εναέριες και επίγειες επιχειρήσεις με μαχητικά αεροσκάφη F-16, εκτοξευτές πυραύλων, βαριά πυροβολικά και μονάδες ειδικών δυνάμεων.Η Βαγδάτη καταδίκασε την εισβολή και ο Τούρκος πρέσβης στο Ιράκ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών δύο φορές σε δύο ημέρες για να εξηγήσει τη συμπεριφορά της χώρας του.

Στον Τούρκο πρέσβη επιδόθηκε ένταλμα διαμαρτυρίας, στο οποίο το Ιράκ κατηγόρησε την Τουρκία για «παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας με βομβαρδισμό και επίθεση στόχων εντός των διεθνών μας συνόρων».

Τα ΗΑΕ επέκριναν επίσης την τουρκική επίθεση ενώ και η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την τουρκική επίθεση στο ιρακινό έδαφος, προσφέροντας την υποστήριξή της στη Βαγδάτη σε μέτρα για τη διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητάς της.

Η κριτική αντανακλά την αυξανόμενη υποψία των Αράβων για τις ευρύτερες περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ανέφερε ο αναλυτής Μπιλ Παρκ στην Arab News.

«Η αραβική αντίδραση πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο – η υποστήριξη της Τουρκίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η απροθυμία της να αντιμετωπίσει το Ιράν, η ανάμειξή της στη Συρία, η στρατιωτική της σχέση με το Κατάρ και μάλιστα στη Σομαλία, η στάση που έλαβε στη Λιβύη και η ενέργειες που έχει κάνει στο θέμα των ερευνών για ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο », δήλωσε ο Park, επισκέπτης ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου.

Αυτή η εισβολή θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αυτές τις υποψίες. Η Τουρκία ήταν αρκετά φιλική έως τώρα στον αραβικό κόσμο“.

Ο Seth J. Frantzman, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Αναφορών και Ανάλυσης της Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Οι τελευταίες επιθέσεις της Άγκυρας στο Ιράκ, που καθοδηγούνται από το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ, είναι μια ακόμη στρατιωτική περιπέτεια από ένα κυβερνών κόμμα που φαίνεται να χρειάζεται να πραγματοποιήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κάθε μήνα ως μέρος μιας αναδυόμενης τάσης που συνδυάζει τη δημαγωγία και τις εισβολές στο εξωτερικό.

Χρησιμοποιώντας δυσανάλογη δύναμη και παράνομες επιχειρήσεις, παραβιάζοντας την κυριαρχία του Ιράκ, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι καταπολεμά τους «τρομοκράτες» χωρίς καμία απόδειξη ότι υπήρξαν πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία ή οποιαδήποτε απειλή από περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια, όπως το Σιντζάρ.

«Οι Ιρακινοί φαίνεται να πληρώνουν το τίμημα του να είναι ανυπεράσπιστοι εναντίον μιας κυβέρνησης στην Τουρκία που έχει εμμονή με τη χρήση του στρατού της για να κάνει τα πάντα και η οποία δεν φαίνεται να επιδιώκει την ειρήνη ή τη συνύπαρξη με τους άλλους».

*Πηγή: warisboring.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας