Ιράν: Στο στόχαστρο όσοι προστατεύουν συμφέροντα των ΗΠΑ, αν δεχθούμε επίθεση

1130

«Ακόμη και εάν κάποια χώρα δεν συμμετέχει άμεσα σε πόλεμο, αλλά τα εδάφη της φιλοξενούν τον εχθρό, θεωρούμε τη χώρα αυτή εχθρικό έδαφος», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού.

Την προειδοποίηση ότι το Ιράν θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο όλα τα εδάφη που θα αποτελέσουν καταφύγιο για τις ΗΠΑ ή τους εταίρους τους στην περιοχή, σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας εναντίον της Τεχεράνης, απέστειλε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Αμπολφάζλ Σεκάρτσι.

«Οποιοδήποτε μέρος και οποιοδήποτε σημείο εδάφους προστατεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους, θα απειλούνταν (σε περίπτωση οποιουδήποτε πολέμου) και η Ισλαμική Δημοκρατία (σ.σ. του Ιράν) έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού, μιλώντας στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars News Agency.

«Ακόμη και εάν κάποια χώρα δεν συμμετέχει άμεσα σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πόλεμο, αλλά τα εδάφη της φιλοξενούν τον εχθρό, θεωρούμε τη χώρα αυτή εχθρικό έδαφος και θα την αντιμετωπίσουμε ως επιδρομέα», είπε ακόμη ο ίδιος.

Τονίζοντας ότι το Ιράν δεν θα λειτουργούσε ποτέ σαν υποκινητής ενός πολέμου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού επεσήμανε ότι εάν διαπραχθεί «στρατηγικό λάθος» και ξεκινήσει πόλεμος, «η επιθετικότητα θα αντιμετωπιστεί με την ισχυρότερη και την πιο συντριπτική απάντηση».

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Αμπολφάζλ Σεκάρτσι απευθύνει προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη σύρραξη με το Ιράν. Τον Ιούνιο, είχε τονίσει ότι η εκτόξευση ακόμη και «μίας σφαίρας» σε βάρος του Ιράν θα είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή «να τυλιχθεί στις φλόγες» εξ αιτίας του πολέμου που θα ακολουθούσε.  Άλλωστε, οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν ανταλλάξει επανειλημμένα απειλές για καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση σύρραξης.

Παράλληλα, ο Σεκάρτσι επεσήμανε ότι η αναποτελεσματικότητα του εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού αποδείχθηκε πρόσφατα, όταν όλα τα αμερικανικά προηγμένα συστήματα ραντάρ και αεράμυνας «απέτυχαν στα τεστ τους με ντροπιαστικό τρόπο», όταν οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση σε βάρος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού έκανε μνεία, ειδικότερα, στις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, με τις ΗΠΑ να έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, κατηγορίες που το Ιράν απορρίπτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας