Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν επιτίθενται όσο έχουμε πυραυλική εμβέλεια στο Ισραήλ

1361
ιράν

Ένα χρόνο μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αυξάνει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσιγκτον δεν θα το ρισκάρει να επιτεθεί όσο το Ισραήλ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των πυραύλων της Τεχεράνης, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Μοταχαρί.

«Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο γίνεται κυρίως για ψυχολογικό πόλεμο. Δεν είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο, ειδικά όσο το Ισραήλ είναι εντός της εμβέλειάς μας», είπε ο αξιωματούχος όπως μεταδίδει το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Ο Μοταχάρι κάλεσε σε «συνεχή ενότητα και αντίσταση» και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ «θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις μεθόδους τους μετά από ένα διάστημα».

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο Farda, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, η ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ιρανικού κοινοβουλίου, με αντικείμενο την πιθανότητα σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο διοικητής των IRGC, Χοσεΐν Σαλαμί, σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονται για ένα πόλεμο αλλά «απλά δημιουργούν την ψυχολογική ατμόσφαιρα επικείμενου πολέμου».

Ο Σαλαμί διευκρίνισε ωστόσο, ότι το Ιράν είναι «πλήρως προετοιμασμένη για πόλεμο» και πως η Τεχεράνη μπορεί να νικήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, ενέκρινε την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Patriot και του πολεμικού πλοίου Arlington στην Μέση Ανατολή. Τον περασμένο Μάιο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αναπτύσσει το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln και μονάδα βομβαρδιστικών στα κοντά στα σύνορα με το Ιράν, κάνοντας λόγο για ενδείξεις επικείμενης επίθεσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από την Τεχεράνη.

Το Ιράν καταδίκασε τις κινήσεις των ΗΠΑ, ως «άσκοπη» στο πλαίσιο ενός «ψυχολογικού πολέμου.

Η ένταση στις σχέσεις Ιράν — ΗΠΑ κλιμακώθηκε μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί πριν από έναν χρόνο, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), ευρέως γνωστό ως η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν και παράλληλα να επιβάλει κυρώσεις.

Η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή ορισμένων πτυχών της πυρηνικής συμφωνίας και έδωσε διορία 60 ημερών στην Ευρώπη να διασφαλίσει την προστασία των συμφερόντων της. Το Ιράν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία, εάν λυθούν τα προβλήματα που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας