Ιράν: Θα το μετανιώσουν οι ΗΠΑ

1761
ροχανί

“Έχουμε σχέδια για να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση του Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη χώρα του.
Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση, που εμπεριέχει και την απειλή πολεμικής αναμέτρησης, καθώς ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι  αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πολυμερή συμφωνία θα το μετανιώσουν “όσο ποτέ στο παρελθόν“.
Με τη συμφωνία του 2015, μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, αποφασίστηκε η μείωση των κυρώσεων στο Ιράν, με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει “παράλογη” τη συμφωνία, έχουν προκύψει διαφωνίες εκ μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ (της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας), που υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα συμφωνία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να σταματήσει το Ιράν να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.Φυσικά, υπέρ της συμφωνίας παραμένουν η Ρωσία και η Κίνα.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλευρό του Τραμπ έχει ταχθεί το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκτέθηκε διεθνώς λόγω της έλλειψης οποιωνδήποτε στοιχείων που θα επιβεβαίωναν παλιότερες δηλώσεις του για κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν.
Έτσι, την 1η Μαΐου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι “ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009”, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι δεν προκύπτει παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας