Ιατροδικαστές: Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου

1733
ιατροδικαστές
Μέχρι το Σάββατο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των θυμάτων.

Για πρωτόγνωρη κατάσταση έκανε λόγο ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην Αττική.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα, τα περισσότερα από τα οποία απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό.

Ο κ. Καρακούκης σημείωσε ότι γίνεται διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες» και τόνισε πως «η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής.

«Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

Ανέφερε επίσης ότι δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς, για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA.

«Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν λάθη υπό την πίεση του χρόνου. «Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα», ανέφερε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. Τόνισε πως «δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας