Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ

1590
υδράργυρος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, πραγματοποίησαν πολίτες, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων και Φοιτητών για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης.

Αιτήματα της κινητοποίησης ήταν μεταξύ άλλων η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, οι ασφαλείς μετακινήσεις, η ανανέωση του στόλου και να μην γίνει καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Λαϊκή Ενότητα, όπου με ανακοίνωση της (βλ. παρακάτω) καλούσε όλους τους Θεσσαλονικείς πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.

Ιδού το κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας για τη σημερινή κινητοποίηση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η ΛΑΊΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΤΙΣ 12.00΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

Εδώ και χρόνια η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για έναν ΟΑΣΘ δημόσιο, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, που θα απέβαλε την κακή λειτουργία και τον παρασιτισμό του προηγούμενου φαύλου ιδιωτικού καθεστώτος.

Παρόλα αυτά, μόλις πέρασε ο ΟΑΣΘ με νόμο στο δημόσιο, προκειμένου να γίνει η εκκαθάρισή του, επισημάναμε εξ αρχής ότι η κατάσταση δεν αλλάζει θετικά, επειδή σε κανένα σημείο του νόμου δεν απαγορεύεται η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, επειδή το κόστος λειτουργίας των νέων φορέων ΟΑΣΘ, ΑΣΕΘ, ΑΣΥΘ θα καλύπτεται από το κόμιστρο, τα λοιπά έσοδα (διαφημίσεις) και την μνημονιακή κρατική επιχορήγηση, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση περιορίζει ασφυκτικά τις δημόσιες δαπάνες, άρα δεν θα έχει πόρους για την παροχή σωστού συγκοινωνιακού έργου, κτλ. Επίσης, στηλιτεύσαμε τη στελέχωση των Δ.Σ. των νέων φορέων με απόλυτα κομματικά κριτήρια (δε διόρισαν ούτε έναν συγκοινωνιολόγο στα Δ.Σ.) και το «κτίσιμο»   ενός νέου πελατειακού κράτους.

Πριν αλλέκτωρ φωνήσαι τρις, δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Τα αυτοκίνητα του ΟΑΣΘ χαλούν το ένα μετά το άλλο, έχουν περιοριστεί (εξαιτίας του μικρότερου αριθμού λειτουργικών αυτοκινήτων) τα δρομολόγια, ο συνωστισμός μέσα στα αστικά έχει ξεπεράσει τις αντοχές και τις ανοχές του κόσμου, η τηλεματική δε λειτουργεί σε αρκετές στάσεις επί μήνες, διάφορα γράφονται για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς σε «ημετέρους», και η κυβέρνηση, αντί να διαθέσει πόρους για να αγοράσει νέο στόλο, ξεκίνησε ήδη να ιδιωτικοποιεί ένα μέρος του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ, υπογράφοντας σύμβαση με τα ΚΤΕΛ για περιφερειακά δρομολόγια.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, συμμετέχει σήμερα στην κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας για τον ΟΑΣΘ στις 12.00΄ μπροστά στα γραφεία του ΟΑΣΘ, και θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τη μοναδική λύση στα ζωτικά προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, που είναι η παροχή στους συμπολίτες μας φθηνής και αξιόπιστης μετακίνησης, μέσα από δημόσια ιδιοκτησία των συγκοινωνιακών φορέων, αλλά με την ταυτόχρονη απαλλαγή τους από κάθε μνημονιακή δέσμευση,  και τη διαχείρισή τους με ουσιαστικό, δραστήριο και ενεργό κοινωνικό έλεγχο από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που τις χρησιμοποιούν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας