“Θερίζει” η ασθένεια που σκοτώνει τα πλατάνια

1796
ασθένεια

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το μεταχρωματικό έλκος της πλατανιάς, μία θανατηφόρα ασθένεια που μπήκε δειλά το 2003 στην Ελλάδα και μέσα σε 15 χρόνια έχει καταφέρει ανυπολόγιστη ζημιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ”, είναι χαρακτηριστικό πως τεράστια πλατανοδάση με χιλιάδες πλατάνια στις όχθες του Καλαμά και του Αχέροντα στην Ήπειρο έχουν νεκρώσει, ενώ το κόψιμο των ”άρρωστων” από την ασθένεια δέντρων οδηγεί σε διασπορά της ασθένειας και στην επιμόλυνση και άλλων πλατάνων.

«Δεκάδες χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρώσει λόγω του μεταχρωματικού έλκους. Τελευταία εμφάνιση της ασθένειας είναι στις όχθες του Σπερχειού στη Φθιώτιδα, σε ένα πανέμορφο πλατανόδασος. Τον περασμένο Δεκέμβριο που εμφανίστηκε η ασθένεια, οι τοπικές αρχές πήραν μέτρα αλλά φοβάμαι πως δεν θα αποτρέψουν την καταστροφή, καθώς εκεί κοντά κατασκευάζεται ένα γεφύρι και τα σκαπτικά μηχανήματα μπορεί να διασπείρουν το μεταχρωματικό έλκος», δήλωσε στην εφημερίδα ο δασολόγος- φυτοπαθολόγος και ειδικός στην ασθένεια αυτή Παναγιώτης Τσόπελας.

«Ο μύκητας αυτός προσβάλλει μόνο τα πλατάνια και όχι άλλα δέντρα. Όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή επέκτασής της. Επίσης, με τη χρήση ζιζανιοκτόνων νεκρώνονται τα ασθενή φυτά και έτσι αποφεύγεται η διάδοση της ασθένειας», προσθέτει ο κ. Τσόπελας.

Σημειώνεται πως στα Γιάννενα το έλκος της πλατανιάς έχει εντοπιστεί στους δήμους Δωδώνης και Πωγωνίου αλλά και στις πηγές του Λούρου, ενώ στη Θεσπρωτία έχει νεκρώσει τεράστιο αριθμό δέντρων κατά μήκος του ποταμού Καλαμά, στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Μεγάλη είναι η καταστροφή και στα πλατανοδάση στην πανέμορφη κοιλάδα των Τεμπών, στα Τρίκαλα έχουν νεκρώσει πολλά δέντρα και μέσα στην πόλη, ενώ στην Αρκαδία έχουν εντοπιστεί εστίες προσβολής ακόμη και κατά μήκος της εθνικής οδού Τρίπολης- Καλαμάτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας