Η ώρα της κάλπης: Κρίνεται το Brexit

929

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Πέμπτη οι Βρετανοί πολίτες σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της χώρας. Προηγήθηκαν πολλοί μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης για το μείζον ζήτημα που απασχολεί το Ηνωμένο Βασίλειο: το Brexit. 

Οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να αναδείξουν σήμερα τα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Όποιο κόμμα λάβει 326 έδρες θα έχει την κατάλληλη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ. Με το κλείσιμο της κάλπης τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, BBC, Sky News και ITN θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα ενός exit poll. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

3,1 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί τοπική ώρα έως και τις 10 το βράδυ τοπική, και περίπου 48 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να ψηφίσουν σε μία εκλογική διαδικασία που κατά κοινή ομολογία είναι μία από τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Το αυξημένο ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου 3,1 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, περιλαμβανομένων 140.000 Ευρωπαίων πολιτών που πήραν τη βρετανική υπηκοότητα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι είναι ηλικίας έως 35 ετών, κάτι που θεωρητικά ευνοεί τους Εργατικούς.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, με το μήνυμα του πρωθυπουργού για υλοποίηση του Brexit και έξοδο από το τέλμα των τελευταίων τριάμισι ετών να βρίσκει απήχηση.

Το μεγάλο ζητούμενο, σύμφωνα με ανάλυση του Euronews, είναι κατά πόσο ο κ. Τζόνσον θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή τουλάχιστον 326 έδρες. Σε περίπτωση που στερηθεί την αυτοδυναμία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών θα επιχειρήσει να αναδειχθεί πρωθυπουργός με την επίσημη ή άτυπη στήριξη των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον τελικό μέσο όρο των δημοσκοπήσεων οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 42,8% στην πρόθεση ψήφου έναντι 33,1% του Εργατικού Κόμματος. Το όριο για την αυτοδυναμία εκτιμάται ότι είναι πάνω-κάτω μια διαφορά της τάξης του 7% σε επίπεδο ποσοστών.

Οι τελευταίες έξι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης δίνουν μικτή εικόνα για το προβάδισμα των Τόρις. Οι μετρήσεις της Opinium και της Kantar δίνουν διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων (45%-33% και 44%-32% αντίστοιχα) της Delta Poll δέκα μονάδες διαφορά (45%-35%), της Panelbase και της BMG διαφορά εννέα μονάδων (43%-34% και 41%-32% αντίστοιχα), ενώ υπάρχει και η δημοσκόπηση της Savanta ComRes με μόλις πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά (41%-36%).

Η προχθεσινή τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της YouGov με βάση το επιτυχημένο μοντέλο ανάλυσης MRP έδινε 339 έδρες στους Συντηρητικούς και 231 στους Εργατικούς, αλλά με ανοιχτή και την πιθανότητα να μη συγκεντρώσει αυτοδυναμία ο Μπόρις Τζόνσον.

 

Ο παράγοντας… καιρός και η ψήφος τακτικής

Δύο παράγοντες που πιστεύεται ότι ίσως θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι οι αναμενόμενες άσχημες καιρικές συνθήκες στην πρώτη χειμερινή εκλογική διαδικασία στη χώρα εδώ και έναν αιώνα και η ψήφος τακτικής.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι ίσως και επαναπαυόμενοι στο δημοσκοπικό προβάδισμα των Τόρις, ορισμένοι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, που παραδοσιακά υποστηρίζουν κατά πλειοψηφία τους Συντηρητικούς, ίσως να μην τολμήσουν να αψηφήσουν το κρύο και τη βροχή για να πάνε έως την κάλπη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η διαπίστωση του βαθμού επιτυχίας της εκστρατείας υποστηρικτών του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit για «τακτικιστική ψήφο», δηλαδή η υποστήριξη ανά περιφέρεια του υποψηφίου (είτε από το Εργατικό Κόμμα, είτε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, είτε από το SNP) που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον υποψήφιο των Συντηρητικών.

Το κάλεσμα για ψήφο τακτικής αφορά και την περιφέρεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Όξμπριτζ του δυτικού Λονδίνου, όπου ο υποψήφιος των Εργατικών Αλί Μιλάνι έχει λάβει στήριξη και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Κρίνεται το Brexit 

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει πρωτίστως την τύχη του Brexit. Η παραμονή του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, ιδίως με αυτοδυναμία, θα συνεπάγεται έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Η ανάδειξη του Κόρμπιν σε πρωθυπουργό θα σημαίνει πως η χώρα οδεύει προς δεύτερο δημοψήφισμα στις αρχές του καλοκαιριού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας