Η Τουρκία σχεδιάζει διαστημικό πρόγραμμα μαζί με τα άλλα τουρκικά κράτη

979
Η Τουρκία σχεδιάζει διαστημικό πρόγραμμα μαζί με τα άλλα τουρκικά κράτη

Τα τουρκικά κράτη ετοιμάζονται να συνεργαστούν στο Διάστημα. Η συνεργασία σε διαστημικά προγράμματα συζητήθηκε στη συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT) που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των διαστημικών υπηρεσιών και των συναφών ιδρυμάτων των κρατών-μελών και παρατηρητών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, αξιωματούχοι από την Τουρκία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και την Ουγγαρία συμμετείχαν στη συνάντηση που διοργάνωσε η Διαστημική Υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν (Azerkosmos).

Στη συνάντηση έγιναν παρουσιάσεις για τα διαστημικά έργα των μελών του TDT και συζητήθηκαν για τον καθορισμό κοινών κατευθύνσεων δραστηριότητας για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Εκπροσωπώντας την Τουρκία στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA) Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντιρίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα, η σημασία του οποίου θα γίνει κατανοητή περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια εποχή όπου η σημασία του διαστήματος αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Συνέχισε ο Γιλντιρίμ:

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί στο διάστημα τόσο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εθνών μας όσο και για να υπηρετήσουμε όλη την ανθρωπότητα. Ο σκοπός μας εδώ είναι εντελώς ειρηνικός. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαστημικές μελέτες και να πούμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι συμμετέχουμε επίσης σε αυτές τις διαδικασίες . Είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό. Κάνουμε το πρώτο βήμα. Το να ξεκινήσουμε είναι το μισό του τερματισμού. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα ξεκινώντας. Πρέπει να έχουμε τη συνέχεια με τον ίδιο ενθουσιασμό»

Ο πρόεδρος του Azerkosmos, Σαμεντίν Ασαντόφ, δήλωσε ότι συναντήθηκαν για να λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαστημικές μελέτες στα τουρκικά κράτη και να συζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας.

Ο Ασαντόφ υπενθύμισε ότι τα μεγάλα κράτη έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στο διάστημα και τόνισε ότι τα τουρκικά κράτη πρέπει επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις διαστημικές μελέτες.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του TDT Μίρβοχιντ Αζίμοβ  επεσήμανε ότι οι χώρες -μέλη, έχουν μεγάλες δυνατότητες στον τομέα του διαστήματος, καταλήγοντας: «Η χρήση αυτού του δυναμικού από τις χώρες και η ωφέλεια από τις εμπειρίες του άλλου θα αποτελέσουν μια σημαντική υποδομή για συνεργασία στον τομέα του διαστήματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας