Η Τουρκία στέλνει 100 στρατιώτες στη Ρωσία για εκπαίδευση στους S-400

1069
συμφωνία

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί, καθώς η τελευταία ήρθε σε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας S-400. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία, προτείνοντας την αγορά πυραύλων Patriot και πιέζοντας την Τουρκία με κυρώσεις.

Η Άγκυρα θα στείλει στη Ρωσία στα τέλη Μαΐου περίπου 100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο σύστημα αεράμυνας S-400, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τουρκική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Sputnik.

«Στα τέλη Μαΐου, περίπου 100 από τους στρατιώτες μας θα πάνε στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των S-400», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Στο μεταξύ, στη συμφωνία Τουρκίας — Ρωσίας για την αγορά των S-400 αναφέρθηκε εκ νέου τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί από μέρους των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας και διαφωνεί με τις εικασίες που επικρατούν γύρω από την αγορά.

«Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα για το εθνικό μας συμφέρον, καθώς διατηρούμε την ισχυρή θέση μας στο ΝΑΤΟ… Οι σχέσεις της Τουρκίας με διαφορετικές χώρες ή περιοχές δεν αποτελούν εναλλακτική, αλλά είναι συμπληρωματικές. Και σίγουρα, δεν εγκρίνουμε τις προσπάθειες να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση στη βάση ορισμένων τρέχοντων ζητημάτων, όπως οι S-400 που εμπίπτουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.  Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας