Η Τουρκία σκέφτεται να απομακρύνει ΗΠΑ από τη βάση του Ιντσιρλίκ

671
Η Τουρκία σκέφτεται να απομακρύνει

Φήμες κυκλοφορούν στην Τουρκία ότι η Άγκυρα σκέφτεται να εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τις εις βάρος της κυρώσεις απαιτώντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκη του ενημερωτικού ιστότοπου Korhaber, Ζουιφικάρ Ντογάν, η επιλογή αυτή είναι στο τραπέζι, μια απειλή στην οποία καταφεύγει συχνά η Τουρκία, όποτε επιδεινώνονται οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ. O επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και σε άλλα τρία στελέχη της. Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB καθώς και τη λήψη από την τελευταία δανείων από αμερικανικά ή διεθνή χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις και απέρριψε τις αμερικανικές αιτιάσεις για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ απείλησε με αντίποινα με τρόπο και στο χρόνο που η Άγκυρα θα επιλέξει. Η βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φέρονται να φυλάσσονται δεκάδες αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, είναι σημαντική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας