Η ταξική αλληλεγγύη κινητήρια δύναμη στο απεργιακό τσουνάμι της Γαλλίας

1135
συνεχείς

Πάει να κλείσει μήνα η απεργία των σιδηροδρομικών στην Γαλλία σπάζοντας όλα τα ρεκόρ ακόμα και αυτά του Μάη του ‘68 και της μεγάλης απεργίας το 1986 που κράτησε 28 μέρες.

Οι απεργοί αγνόησαν τις εκκλήσεις του Μακρόν για «εκεχειρία» την μέρα των γιορτών ζητώντας τους να σεβαστούν τις «οικογένειες και την οικογενειακή ζωή», εξαπολύοντας παράλληλα μια σφοδρή επίθεση συκοφάντησης των αγώνων και δημιουργίας κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού που όμως έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Την περίοδο των γιορτών το συνδικάτο των σιδηροδρομικών έκανε μεγάλη καμπάνια ζητώντας από τους εργαζόμενους να στηρίξουν οικονομικά το συνδικάτο για την εξασφάλιση των υλικών μέσων που θα τους επιτρέψουν τη συνέχιση των απεργιών δημιουργώντας δικό του διαδικτυακό ταμείο για τις απεργίες που έχει ήδη συγκεντρώσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!

«Έχουμε ένα πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης, γύρω στις 15.000 άτομα έχουν ήδη κινητοποιηθεί με δωρεές 70 ευρώ κατά μέσο όρο», δήλωσε ο υπεύθυνος του συνδικάτου Ρομέν Αλτμάν. Πολλά άτομα συνόδευσαν τη δωρεά τους με μηνύματα λέγοντας ότι μη έχοντας τα ίδια τη δυνατότητα να απεργήσουν συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στην κινητοποίηση. «Πρωτόγνωρο» σημειώνει ο Ρομέν Αλτμάν. «Είναι μια νέα μορφή αγώνα, μια συμμετοχή στην κινητοποίηση χωρίς απεργία»…

Θα περίμενε κανείς ότι η παράλυση του σιδηροδρομικού δικτύου μέσα στις γιορτές και τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εκδρομέων θα έστρεφαν τελικά τη γαλλική κοινή γνώμη κατά των απεργών. Ωστόσο δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων έδειξε, πως η πλειοψηφία των Γάλλων συνεχίζει να υποστηρίζει την κινητοποίηση.

Άλλο τρανταχτό παράδειγμα ταξικής αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η απεργία των εργαζομένων στις εταιρίες παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος που το βασικό της σύνθημα είναι: «Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα. Είναι βασικό αγαθό που πρέπει να είναι εγγυημένο για όλους!» Από την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι μέσα από τις συνέλευσης τους αποφάσισαν να γίνονται διακοπές παροχής σε κυβερνητικά κτήρια, σε εταιρείες στα μεγάλα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα, σε αστυνομικές διευθύνσεις κλπ. Ενώ από την άλλη αποφάσισαν να κάνουν χιλιάδες επανασυνδέσεις ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, για να κάνουν γιορτές με ηλεκτρικό ρεύμα και όχι με κεριά. Ήταν αναμενόμενο ότι η πρακτική αυτή των εργαζομένων θα έχει μεγάλη απήχηση στον λαϊκό κόσμο ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την στρατηγική του Μακρόν για κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, προκαλώντας παράλληλα την οργή του μεγάλου κεφαλαίου που εκπρόσωποι του ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μακρόν να χαρακτηριστούν αυτές οι πρακτικές εγκληματικές πράξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του γενικού γραμματέα ηλεκτρικής ενέργειας CGT της Λιλ και την παραπομπή του σε δίκη.

Ο Nicolás Nogués, γενικός αναπληρωτής γραμματέας του CGT στη Seine Saint Denis εξηγεί πώς παίρνουν χιλιάδες βατ από πλούσιους και τα διανέμουν στους πιο φτωχούς. «Υπάρχει ισχυρή κι εκτεταμένη αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους απεργούς και αποδεικνύεται πως η κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό δεν ήταν συντεχνιακή, αφού αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους, που επιδεικνύουν ταξική ενότητα κι αλληλεγγύη. Παράδειγμα αλληλεγγύης προς τους μαθητές κι απεργούς εκπαιδευτικούς δίνουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό όπου τους αφήνουν και περνούν δωρεάν».

Η μαχητική ταξική αλληλεγγύη είναι το καύσιμο για νίκες στους καιρούς της επερχόμενης νέας κρίσης. Οι εργαζόμενοι στην Γαλλία το κατανοούν και οργανώνουν την κλιμάκωση του αγώνα τους ξεκινώντας από την απεργία στις 9 /1 όπου έχει αποφασιστεί να είναι μέρα δράσης, με πολλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν ήδη δρομολογήσει νέα 24ωρη απεργία. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών οργάνωσε στις 4 Γενάρη απεργιακή βραδιά, συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης των απεργών και των οικογενειών τους.

Κάλεσμα κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, που με ανακοίνωσή της καλεί: «Από τις 7 έως τις 10 Γενάρη να μη βγει ούτε μια σταγόνα υδρογονανθράκων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Γαλλία – διυλιστήρια, αποθήκες, αγωγούς, λιμενικές εγκαταστάσεις». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησης που τα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει ενάντια στον αγώνα των απεργών και επαναλαμβάνει ότι η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί «απόδειξη ενός ταξικού πολέμου που διεξάγουν οι προνομιούχοι, οι μεγαλοαστοί». Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι στα έξι μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργίες και καλούν σε απεργιακό συντονισμό τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς παραγωγής, διύλισης και μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων του, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πίεση στην κυβέρνηση και στους υπερασπιστές των νέων αντεργατικών ανατροπών.

πηγή: Kommon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας