Η Σαμοθράκη σε απόγνωση: “Το τηλέφωνο χτυπάει μόνο για ακυρώσεις”

1011
σαμοθράκη

«Tο τηλέφωνο στα καταλύματα χτυπάει μόνο για ακυρώσεις», επισημαίνουν οργισμένοι οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης, μετά από τον πολυήμερο αποκλεισμό της και ενώ οι κυβερνώντες μόλις σήμερα πραγματοποιούν σύσκεψη για την εξέταση των προβλημάτων του ακριτικού νησιού. 

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο  πρόεδρος των Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γ. Γλήνιας εστίασε στη μεγάλη ζημία που υπέστη το νησί από τη δυσφήμηση που προκάλεσε ο εγκλωβισμός των τουριστών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το τηλέφωνο στα καταλύματα «χτυπάει μόνο για ακυρώσεις».

Οι ακυρώσεις κρατήσεων, λόγω της εικόνας που παρουσίασε η Σαμοθράκη, αλλά και η μαζική έξοδος των επισκεπτών, έχουν προκαλέσει οικονομική καταστροφή στους επαγγελματίες του νησιού, που περίμεναν τον Αύγουστο για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.

Το μείζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης είναι το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει σχετικά:

«Το πρόβλημα του λιμανιού της Σαμοθράκης δεν είναι μόνο ο καθαρισμός και η εκβάθυνση του αλλά περισσότερα προβλήματα και πιο σύνθετα. Πρέπει να ξεπεραστούν πλήθος προβλημάτων που οδηγούν σε αδιέξοδο (ανάγκη νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, έκδοσης νέων περιβαλλοντικών όρων, επαναχάραξης γραμμών αιγιαλού – παραλίας, τροποποίησης της οριοθετημένης γραμμής χερσαίας ζώνης κ.α.) περιορισμένες δυνατότητες κύκλου ελιγμών κι ακόμα πιο περιορισμένες δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίου».

Όπως ανέφερε, η αρχική δέσμευση χρημάτων για την εκπόνηση μελετών είχε γίνει ήδη το 2015, όταν υπουργός Υποδομών ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και η χρηματοδότηση αξιολογήθηκε ως “προτεραιότητας” από τον επόμενο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, τον ίδιο χρόνο.

Τέσσερα χρόνια μετά το πρόβλημα παραμένει! Οι αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά και η καταστροφή για την οικονομία του νησιού επήλθε τις προηγούμενες μέρες.

Επιπλέον, παραμένει το καίριο πρόβλημα της ατμοπλοϊκής σύνδεσης με πλοία ακατάλληλα λόγω παλαιότητας και με τους εφοπλιστές να ασκούν κάθε είδους εκβιασμούς, παρά τις πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις που απολαμβάνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας