Η Ρωσία τροποποίησε τη στάση της-Επικρίνει τον Ερντογάν για την Αγιά-Σοφιά

1242
αγιά

Η ρωσική ηγεσία, παίρνοντας προφανώς υπόψη της τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρώτες τοποθετήσεις Ρώσων αξιωματούχων για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τις οποίες έκαναν λόγο ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας“, προέβη σε μια σχετικά “διορθωτικήδήλωση δια της κατεξοχήν εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και ιδιαίτερα έμπειρης, Μαρίας Ζαχάροβα.

Ολόκληρη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα έχει ως εξής:  

”Λυπούμαστε  για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ  Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Η απόφαση για το μουσειακό καθεστώς, η οποία υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του θεμελιωτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, επί πολλές δεκαετίες μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ατμόσφαιρας θρησκευτικής ανοχής και διαλόγου μεταξύ των λαών”, αναφέρει στο σχόλιό της η Μ. Ζαχάροβα.

”Υπολογίζουμε ότι η διαχείριση του Ναού της Αγίας Σοφίας, ο οποίος απολάμβανε έως πρόσφατα το καθεστώς μουσείου και αποτελεί ιερό προσκύνημα για ολόκληρο τον χριστιανισμό, επίτευγμα της παγκόσμιας κουλτούρας και του ευρασιατικού πολιτισμού, θα ανταποκρίνεται πλήρως στο καθεστώς του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO”, σημειώνεται στη δήλωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει: ”Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια ως προς αυτό το μοναδικό μνημείο θα λαμβάνει υπόψη του την εξαιρετική του σημασία για τους πιστούς όλου του κόσμου”.

Με την καινούρια αυτή τοποθέτηση, σε αναβαθμισμένο επίπεδο, το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ουσία ο ίδιος ο Πούτιν, παραμερίζει τις προηγούμενες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίες έκαναν λόγο ότι το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, “αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία δεν πρέπει να παρεμβαίνει κανείς“!

Οι δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα οι οποίες εκφράζουν ακριβώς το υπουργείο Εξωτερικών και τη ρωσική ηγεσία, αναιρούν τις παραπάνω άστοχες τοποθετήσεις και φτάνουν να επικρίνουν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και ουσιαστικά καταλήγουν στην πρόταση για ανάκληση αυτής της απόφασης.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ρωσική ηγεσία σχεδιάζει να αναβαθμίσει σταδιακά τις αντιδράσεις της για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, το οποίο έχει πολύ ευρύτερη θρησκευτική, πολιτιστική και κυρίως πολιτική σημασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας