Η Ρωσία απέστειλε στη Βενεζουέλα δύο υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά

1646
υπερηχητικά

Δύο ρωσικά υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα για να μετάσχουν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, σε ασκήσεις για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Η αποστολή των δύο TU-160, τα πληρώματα των οποίων υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας ο υπουργός Άμυνας της χώρας, δείχνει κατά τον ίδιο ότι «προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας σπιθαμής τη Βενεζουέλα όταν χρειαστεί». «Κι αυτό θα το κάνουμε μαζί με τους φίλους μας, γιατί έχουμε φίλους στον κόσμο που υπερασπίζονται τις ισόρροπες σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Η αποστολή των ρωσικών βομβαρδιστικών έρχεται μετά τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα του αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί συχνά την Ουάσιγκτον ότι συνωμοτεί κατά της κυβέρνησής του και της επιρρίπτει, όπως και στην αντιπολίτευση, το κύριο μέρος της ευθύνης για τη σφοδρή οικονομική κρίση που σαρώνει τα τελευταία χρόνια τη χώρα του.

Μαζί με τα δύο TU-160 o Πούτιν έστειλε στη Βενεζουέλα κι ένα μεταγωγικό An-124 (Φωτογραφία: ΑΡ)Μαζί με τα δύο TU-160 o Πούτιν έστειλε στη Βενεζουέλα κι ένα μεταγωγικό An-124 (Φωτογραφία: ΑΡ)

Εκτός των δύο βομβαρδιστικών στη Βενεζουέλα εστάλησαν κι ένα μεταγωγικό An-124 κι ένα επιβατηγό Il-62.

Παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Βενεζουέλα, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη διάρκεια της άσκησης.

Τα τελευταία χρόνια το Καράκας έχει αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσίας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2016 απέκτησε 24 μαχητικάSuhkhoi-30 και υπέγραψε συμβόλαιο για τον προμήθεια 53 επιθετικών ελικοπτέρων ΜΙ-24 καθώς και 100.000 τυφεκίων Καλάσνικοφ.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την Κυριακή τους ισχυρισμούς του ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ανατροπής του σε συνεργασία με την Κολομβία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας είπε ότι «κανείς στον κόσμο δεν θα πρέπει να φοβάται από την παρουσία αυτών των στρατηγικών βομβαρδιστικών. Οικοδομούμε ειρήνη, όχι πόλεμο». Αλλά πρόσθεσε – με το βλέμμα στραμμένο στη Μπογκοτά, την οποία η κυβέρνησή του κατηγορεί ότι φιλοξενεί αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις- ότι άλλες χώρες της περιοχής δημιούργησαν «πολιτικές και στρατιωτικές ανισορροπίες» κατά της Βενεζουέλας.

Το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά πλοία στον Μαδούρο

Το νέο καταδρομικό Sahand του Ιράν (Φωτογραφία: ΑΡ)Το νέο καταδρομικό Sahand του Ιράν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Δεν είναι, πάντως, μόνον η Ρωσία που υποστηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο, αλλά και η Τεχεράνη, που βρίσκεται στα μαχαίρια με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και αποτελεί στόχο αμερικανικών κυρώσεων όπως η Μόσχα και το Καράκας.

Διαβλέποντας μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος στο δυτικό ημισφαίριο ο αντιναύαρχος Τουράτζ Χασανί Μοκαντάμ είπε πρόσφατα ότι πολύ σύντομα μπορεί να σταλεί στη Βενεζουέλα το νέο καταδρομικό Sahand της χώρας του. «Μεταξύ των σχεδίων μας για το εγγύς μέλλον είναι η αποστολή δύο ή τριών σκαφών με ειδικά ελικόπτερα στη Βενεζουέλα σε μια αποστολή που μπορεί να διαρκέσει πέντε μήνες», τόνισε στο ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας