Η οικονομία σε τροχιά στασιμότητας-ύφεσης πριν το lockdown. Πτώση α’τρίμηνο -0,9%

1052
ύφεσης
Η ανάγκη ανατροπής, εθνικού νομίσματος, παραγωγικής ανασυγκρότησης κράτους, οικονομίας και εκπαίδευσης

Η Ελλάδα και χωρίς την πανδημία  και το lockdown μάλλον θα ακολουθούσε μια καθοδική οικονομική πορεία. Όλα δείχνουν ότι η έλευση του lockdown θα κάνει την ύφεση εφιάλτη.

Η Ελλάδα οδεύει προς το χειρότερο φθινόπωρο και χειμώνα από το ’41 της Κατοχής, όπου η πείνα θέρισε τον ελληνικό πληθυσμό. Φτώχεια, ανεργία εξαθλίωση καλπάζουν στην ελληνική κοινωνία.

Η αλληλεγγύη της Ε.Ε προς τη χώρα μας είναι ανύπαρκτη και κοροϊδία. Το λεγόμενο “Ταμείο Ανάκαμψης” δεν είναι μόνο ανεπαρκέστατο αλλά και “φούσκα“.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξαντλεί καθόλου ούτε καν αυτά τα περιθώρια που υπάρχουν για να ρίξει κεφάλαια στην οικονομία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αντίθετα κύρια πολιτική κατεύθυνση της είναι η περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η κοινωνία επιβιώνει σε σημαντικό βαθμό με τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία δυστυχώς και αυτά δεν αξιοποιούνται. Το μέλλον της χώρας δεν είναι αν είμαστε τα γκαρσονάκια της Ευρώπης.

Η μόνη επιλογή που υπάρχει για να αποκτήσει ισχυρή ρευστότητα η οικονομία, να ανακοπεί η αποεπένδυση και να υπάρξει παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη είναι το εθνικό νόμισμα, η αποδέσμευση από την Ε.Ε και μια προοδευτική στρατηγική ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, με βαθιές παραγωγικές αλλαγές στην παιδεία και στην νοοτροπία της κοινωνίας.

Το πιο δύσκολο σενάριο για την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου – στοιχεία τα οποία δείχνουν πως, στην πραγματικότητα, η χώρα μας μπήκε σε τροχιά ύφεσης πριν καν την χτυπήσει η κρίση του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Πρόκειται για μία πτώση που δεν μπορεί να αποδοθεί στο lockdown καθώς το πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνει μόνον 15 ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού, δηλαδή μόνον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά πως η ελληνική οικονομία είχε ήδη μπει σε πορεία συρρίκνωσης πριν από το lockdown – μια πορεία, η οποία άλλωστε είχε γίνει ήδη ορατή από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ και σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018) η αύξησή του ήταν μόλις 1%.

Συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, η ανάπτυξη ήταν 2,8%, ωστόσο ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα τρίμηνα με 2,3% το τρίτο τρίμηνο και 1% το τέταρτο.

Με αφετηρία αυτή την εικόνα γίνεται προφανώς, ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έπονται και εντοπίζονται κυρίως στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Το δεύτερο τρίμηνο, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, είναι εκείνο που θα φέρει και το πλήρες αποτύπωμα του lockdown με το καθολικό κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο είναι οι περίοδοι εκείνες στις οποίες  παγίως καταγράφεται και η μεγαλύτερη επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Τούτων δοθέντων, αρκετοί αναλυτές, συνεκτιμώντας τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θεωρούν πλέον ως καλό σενάριο την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση κοντά στο 10% στο σύνολο του 2020. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησαν να δώσουν διαφορετική εκδοχή αυτής της εικόνας, επισημαίνοντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από εκείνη που καταγράφηκε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Συνολικά, ο μέσος όρος της ύφεσης στην ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο ήταν 3,2%, όμως και ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσιωπούν το γεγονός πως η πανδημία είχε φθάσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες νωρίτερα από την Ελλάδα, αναγκάζοντάς τες να πάρουν νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα. Όπως αποσιωπά, επίσης, το γεγονός ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επηρεάστηκαν βαθιά από την διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων με την Κίνα, πράγμα που δεν είχε ιδιαίτερες συνέπειες για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας