Η οικονομία βουλιάζει, η κοινωνία εξαθλιώνεται, η κυβέρνηση γονυπετεί

2417
οικονομία

Με φόντο την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τις συζητήσεις για το χρέος.
Οι πολίτες αυτής της χώρας ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη, ο οποίος μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορος.
Η οικονομία βουλιάζει συνεχώς και ο λαός εξαθλιώνεται. Παρόλα αυτά, παρόλους τους εξευτελισμούς, τη δυστυχία, τις ταπεινώσεις, την ανελευθερία και την ανέχεια που υφίσταται ο ελληνικός λαός, ο καναπές καλά κρατεί και ο ραγιαδισμός στην πράξη, παρά τα παχιά λόγια, κυριαρχεί.
Η «βρώμικη» Κομισιόν έσπευσε να αναγγείλει ότι θα χαμηλώσει τις προβλέψεις για την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Το ΔΝΤ την είχε προλάβει και είχε αλλάξει προς τα κάτω την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017, από το 2,7% στο 2,2%. Ωστόσο πιο ρεαλιστές κατεβάζουν τον πήχυ πολύ πιο κάτω, το πολύ στα επίπεδα 0,5% – 1%, κάτι στο οποίο συμφωνούν αρκετοί αναλυτές και οργανισμοί στην χώρα μας.
Οι τράπεζες, για παράδειγμα, είδαν να αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια το πρώτο τρίμηνο κατά 1 – 1,5 δισ. ευρώ, όταν προβλέπετο η δραστική μείωσή τους, κάτι που δεν συνέβη και λόγω της απληστίας των τραπεζών, αφού δεν θέλουν να διαγράψουν μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων επί των οποίων, άλλωστε, έχουν γίνει προβλέψεις με τις απανωτές ληστρικές ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή με λεφτά του ελληνικού λαού.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει καταρρεύσει και έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012. Αυτή η εικόνα έρχεται να προστεθεί σε πλήθος άλλων στοιχείων όπως η φυγή καταθέσεων, η κάμψη των εξαγωγών και η κατάρρευση της εμπορικής αγοράς, ακόμα και της κίνησης στα super market.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως βλέπει απόκλιση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων για την κάλυψη της δημοσιονομικής διαφοράς, αφού υπάρχει ο «κόφτης» δαπανών, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μια περικοπή αναγκαίων δαπανών έχει επίσης οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Ακραία εξευτελιστικό, πάντως, για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν αντιδρά σε αυτές τις εξελίξεις αλλά και έχει παραδοθεί, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, ενόψει των συζητήσεων του Σαββατοκύριακου στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, περιμένοντας πού θα καταλήξουν μεταξύ τους οι πιστωτές, ΕΕ και ΔΝΤ, για το χρέος και γενικότερα, για να το ακολουθήσει. Και αυτό η κυβέρνηση το βαπτίζει «διαπραγμάτευση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το πιο κρίσιμο, ίσως, ελληνικό πρόβλημα, που είναι το απεχθές, επονείδιστο και αβίωτο χρέος, όλοι έχουν θέση, πρόταση και άποψη, πλην της ελληνικής κυβέρνησης!
Η ελληνική κωμική αντιπροσωπεία Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Παπαδημητρίου, όχι μόνο δεν θέτει θέμα διαγραφής του χρέους όπως εδικαιούτο και όφειλε, ούτε καν μέρους του αλλά και πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με λευκό φάκελο, χωρίς πρόταση, για να μην ενοχλήσει τους πιστωτές, εκλιπαρώντας μάλιστα να καταλήξουν κάπου και όπου να ‘ναι.
Η χώρα οδεύει στον γκρεμό με τους πιστωτές να αρνούνται να θάψουν καν το ελληνικό οικονομικό πτώμα, γιατί είναι πανάκριβη η κηδεία του.
Η ειρωνεία είναι ότι τα «παπαγαλάκια» του συστήματος αποδίδουν την κάκιστη πορεία της οικονομίας, στη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Λες και ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει να τα κλείσει όλα και γρήγορα. Δεν μπορεί, όμως, να αγνοήσει τις ποικίλες κομματικές αντιδράσεις και κυρίως τις αντιδράσεις της κοινωνίας και τον φόβο κινητοποιήσεων, έστω και αν προς το παρόν η κοινωνία «καναπεδίζει» αγρίως. Λες, ακόμα, και αν η αξιολόγηση κλείσει με όλο το βαρύ πακέτο της συμφωνίας να πλακώνει οικονομία και κοινωνία, θα μπορέσουν οι τελευταίες να ανασάνουν και να ανακάμψουν.
Ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού αδιεξόδου, κόβεται με το σπαθί και δεν λύνεται.
Η λύση στο ελληνικό δράμα γράφει στην προμετωπίδα της: εθνικό νόμισμα, διαγραφή χρέους, σεισάχθεια ιδιωτικών χρεών, σύγκρουση και ρήξη με την νεοφιλελεύθερη ΕΕ, εθνικοποίηση των τραπεζών, ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων.
Από την πρώτη μέρα με ένα τέτοιο πρόγραμμα, που πχ θα εξασφαλίσει ισχυρή ρευστότητα με ευνοϊκότατους όρους θα έχουμε ένα επενδυτικό «μπουμ», με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που στην πορεία και γρήγορα θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδεςς.
Να σηκωθούμε, να ενωθούμε και να ξεσηκωθούμε, αλλιώς στους καναπέδες πνιγόμαστε και χανόμαστε.

Κ.Μ

1 σχόλιο

  1. Αφού ΄οι προσκυνημένοι που μας κυβερνάνε και οι 222 της Βουλής ,ψήφισαν στο 3ο μνημόνιο ότι αποδέχονται ολόκληρο το χρέος ,ότι δεν θα διεκδικήσουν κούρεμα του και ότι θα το πληρώσουμε (εμείς ο λαός φυσικά ) μέχρι τελευταίου ευρώ ,τί διαπραγμάτευση να κάνουν ;Δεν μπορείς να ζητήσεις τίποτε όταν τα έχεις παραδώσει όλα .Το ερώτημα είναι γιατί ξεπούλησαν ‘ένα ολόκληρο λαό ,γιατί τον εξοντώνουν ; Αφελής η ερώτηση ε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας