Η Οδύσσεια 1400 εργαζομένων του ΟΤΕ

3635
επικουρικών

Η Οδύσσεια για 1400 περίπου εργαζόμενους του ΟΤΕ ξεκίνησε το 2013 όταν ο ΟΤΕ κατέθεσε λάθος κάποια στοιχεία στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) που είναι υποχρεωμένος να καταθέτει για όλους τους εργαζόμενούς του στο ΙΚΑ.

Το λάθος εντοπίστηκε στις αρχές του 2018, ο ΟΤΕ ενημέρωσε τον ΕΦΚΑ και ζήτησε μαζικό έλεγχο και μαζικές διορθώσεις στις λαθεμένες ΑΠΔ πλην όμως σχεδόν έξι μήνες μετά αυτό δεν έχει γίνει.

Το βασικότερο πρόβλημα όσο το λάθος δεν διορθώνεται είναι ότι έχει ανασταλεί η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων όσων είχαν την «τύχη» να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 1400 μετά τον εντοπισμό του λάθους. Έτσι σε όλους αυτούς που δεν βγαίνει η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης οφείλονται από τον ΕΦΚΑ μερικές χιλιάδες € ενώ την ίδια ώρα οι οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τράπεζες, προς ιδιώτες ή προς το κράτος τρέχουν, κάποιοι απ’ αυτούς απειλούνται με πλειστηριασμούς ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την υγεία τους. Μαζί μ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι επειδή η απόφαση συνταξιοδότησης είναι προϋπόθεση για να καταθέσουν αίτηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφ’ άπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για εφ’ άπαξ και επικουρική σύνταξη αυτά πηγαίνουν προς τα πίσω και μπαίνουν στη σειρά μπροστά τους άλλοι που κατέθεσαν αίτηση σύνταξης αργότερα.

Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες. Η πρώτη έχει να κάνει με όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον εντοπισμό του λάθους. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το νόμο Κατρούγκαλου. Γι’ αυτούς θα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις προκειμένου να τακτοποιηθεί ο ασφαλιστικός τους φάκελος. Όσοι όμως έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το νόμο Κατρούγκαλου όταν γίνουν οι διορθώσεις θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Η τελευταία κατηγορία αφορά όλους όσους είτε είναι ακόμη εν ενεργεία είτε έχουν αποχωρήσει και δεν έχουν καταθέσει ακόμη αίτηση συνταξιοδότησης. Και γι’ αυτούς θα πρέπει να προχωρήσουν οι διορθώσεις τόσο για ασφαλιστική τακτοποίηση όσο και για να μπορεί να προχωρήσει η αίτησή τους όταν έρθει η ώρα να την καταθέσουν.

Οι απαιτούμενες διορθώσεις ξεπερνούν τις 100.000 και ίσως μιλάμε και για εκατοντάδες χιλιάδες αφού για κάθε εργαζόμενο απαιτούνται πάνω από 100 διορθώσεις. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι η ηλεκτρονική διόρθωση είναι μονόδρομος. Για το θέμα έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ ΟΤΕ και ΕΦΚΑ πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και πληροφορούμαστε ότι οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ Αμαρουσίου) επιφορτίστηκαν να διορθώνουν τα λάθη χειροκίνητα μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Η «λύση» αυτή είναι αδιέξοδη.

Για την κατάσταση την πρώτη ευθύνη την έχει ο ΟΤΕ που κατέθεσε λάθος στοιχεία για 1400 άτομα. Σοβαρές όμως είναι και οι ευθύνες του ΕΦΚΑ που πέντε μήνες μετά τη γνωστοποίηση και την αναγνώριση του λάθους δεν έχει προχωρήσει στην απαιτούμενη λύση.

Κλείνοντας τονίζουμε ότι ΟΤΕ και ΕΦΚΑ θα πρέπει επιτέλους να σταθούν στο ύψος που απαιτεί το πρόβλημα, να συνεργαστούν και να το λύσουν εδώ και τώρα. Δεν δικαιούνται για κανένα λόγο να συνεχίζουν να καθυστερούν την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας