Η ΝΔ είναι ουσιαστικά το δεξί δεκανίκι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ

997
νδ

H ΝΔ,  προκειμένου να κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές, υπόσχεται λιγότερους φόρους και εισφορές κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στο μεγάλο πλούτο σε συνδυασμό με ένα μικρότερο, δήθεν πιο αποτελεσματικό, αλλά στην ουσία διαλυμένο, κράτος. Εξαγγέλλει μείωση δημοσίων δαπανών, που όμως έχουν τόσο πολύ περικοπεί τα μνημονιακά χρόνια, που δεν γίνεται να πάνε παρακάτω χωρίς την πλήρη κατάρρευση τους. Υπόσχεται, επίσης, περισσότερες επενδύσεις και δουλειές στον ιδιωτικό τομέα με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του με διατήρηση χαμηλών μισθών και κατεδαφισμένων εργασιακών σχέσεων. Ενίσχυση Ασφάλειας και τάξης, με ένταση του αυταρχισμού.

Η πολιτική αυτή κινείται στα πλαίσια της πιστής συνέχισης του μνημονιακού καθεστώτος για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς, αλλά και με επίκληση της δήθεν συνέχειας του κράτους. Ιδιαίτερα η πρότασή της ΝΔ για εφαρμογή του τριφασικού ασφαλιστικού μοντέλου του δικτάτορα Πινοτσέτ στη Χιλή είναι σφαγιαστική για τις συντάξεις, γιατί εκεί που εφαρμόστηκε μείωσε τις συντάξεις στο μισό. Επίσης η πρόταση της για τη συνταγματική θέσπιση της υποχρέωσης για μηδενικά δημόσια ελλείμματα ουσιαστικά συνιστά πρόταση ένταξης των μνημονίων στο Σύνταγμα της χώρας.

Η ΝΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως πολιτικό «πλυντήριο» για το αντεργατικό και αντιλαϊκό μνημονιακό παρελθόν της. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να το πετύχει, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και η κοινωνική αναλγησία διαπερνούν σαν κόκκινη κλωστή όλο το πρόγραμμά της. Με αυτά που λέει και αυτά που κάνει είναι ουσιαστικά ο καλλίτερος σύμμαχος και  το δεξιό πολιτικό δεκανίκι της μεταλλαγμένης μνημονιακά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι όποιες προεκλογικού τύπου εξαγγελίες των Τσίπρα – Μητσοτάκη, εφόσον αυτοί δεν αμφισβητούν τις δεσμεύσεις και την σκληρή επιτροπεία της «μεταμνημονιακής» περιόδου και δεν μπορούν και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά επιμένουν στην πειθαρχία στους πιστωτές, συνιστούν προσπάθεια κοροϊδίας του λαού για να του υφαρπάξουν την ψήφο.

Πέραν αυτών, οι περισσότερες από τις προεκλογικές εξαγγελίες των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν δώρα σε ιδιωτικά πελατειακά συμφέροντα και στο μεγάλο εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο (μειώσεις φόρων, αυξημένη επιδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κλπ), σε μια περίοδο, μάλιστα, που, παρά την συνεχιζόμενη κρίση, τα κέρδη τους εκτοξεύονται στα ύψη.

Υπάρχει, όμως, σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και σε άλλες ουσιώδεις πλευρές της οικονομικής τους πολιτικής. Πρόκειται για όλο το πλέγμα προνομίων και ασυδοσίας της ολιγαρχίας του πλούτου και κυρίως των τραπεζών, ολόκληρο το πλαίσιο μνημονιακών νόμων και ρυθμίσεων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, τις  αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αυξανόμενη ανισοκατανομή εισοδήματος, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κλπ.

Στην πράξη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, δεσμεύονται να εφαρμόσουν το ίδιο πλαίσιο, το οποίο στηρίζεται στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και δεσμεύσεις προς την τρόικα, στο όνομα της «πάση θυσία» παραμονής στην ευρωζώνη. Επίσης, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ανταγωνίζονται, ποιος είναι πιο εξυπηρετικός και δοτικός στις απαιτήσεις των ευρωαμερικανών.

Κατά συνέπεια η συστηματική καλλιέργεια του «διλήμματος» της επιλογής, μεταξύ «Τσίπρα και Μητσοτάκη», μεταξύ «δεξιάς και αντιδεξιάς», μεταξύ «προόδου και συντήρησης» ή με όποιες άλλες εκδοχές εμφανίζεται, δεν έχει πραγματική πολιτική και προγραμματική βάση, αλλά έχει στόχο τον πολιτικό και εκλογικό εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων σε πολιτικές, που συνεχίζουν τη λιτότητα, τη φτωχοποίηση του λαού και την επιτροπεία της χώρας.

*Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της ΠΓ της Λαϊκής Ενότητας, πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

**Πηγή: Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ Κυριακής (9/12/2018).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας