Η μεγάλη ανάκαμψη κατά 40% της τουρκικής λίρας-Νέος μηχανισμός ενίσχυσης

892
Η μεγάλη ανάκαμψη κατά 40% της τουρκικής λύρας-Νέος μηχανισμός ενίσχυσης
Τα οφέλη από τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας θα φανούν μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, σύμφωνα με τον Erdogan
Το μεγάλο comeback κάνει σήμερα η τουρκική λίρα, η οποία από τα επίπεδα των 18 λιρών/δολάριο, σήμερα ενισχύεται στα επίπεδα των 11,22 λιρών/δολάριο, κίνηση που φτάνει ακόμη και το +40%.
Τα νέα μέτρα έρχονται στον απόηχο των μεγάλων αναταράξεων των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει το «νέο οικονομικό μοντέλο» της, το οποίο δίνει έμφαση στην αντίθεση στο υψηλό επιτόκιο.
Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το νέο μέσο θα επιτρέψει στους πιθανούς επενδυτές σε ξένα νομίσματα να έχουν τις ίδιες αποδόσεις ενώ θα διατηρούν και τη λίρα.Επίσης, το σχέδιο θα εγγυηθεί τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων της αγοράς.
Turkish Lira Eyes Best Week in 40 Years, USD/TRY Rapidly Sinks in Illiquid Conditions
Έκτακτα μέτρα

Η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής λίρας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου προγράμματος που θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τις διακυμάνσεις.
Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, δήλωσε ο Erdogan μετά την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
«Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από την τουρκική λίρα σε ξένα νομίσματα λόγω των ανησυχιών του ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να εξαλείψουν τα κέρδη από τις πληρωμές τόκων», είπε.
Σε αδρές γραμμές, ο Erdogan ανακοίνωσε τα εξής:

  • Οι αρχές θα προσφέρουν μη παραδοτέα προθεσμιακά συμβόλαια για να βοηθήσουν τους εξαγωγείς να μετριάσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας.
  • «Η Τουρκία δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ανάγκη να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στην οικονομική πολιτική»
  • Η παρακράτηση φόρου για επενδύσεις σε λίρες θα μειωθεί στο 0% από 10% που είναι σήμερα.

«Τρελή» επιστροφή

Ο Timothy Ash, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management χαρακτήρισε την πορεία της λίρας ως την «τρελή» επιστροφή.
«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να φτάσει στην εύλογη αξία των 9,50 λιρών/δολάριο του Robin Brooks;
Μη νομίζετε ότι έχω δει ποτέ τέτοια ενδοημερήσια αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος στην καριέρα μου 30+ ετών», είπε ο Ash.
Οι αναλυτές εξήγησαν ότι μετά την ομιλία του Erdogan οι τράπεζες ξεφόρτωσαν μεγάλα ποσά συναλλαγματικών αποθεμάτων και προκάλεσαν απότομη πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προσθέτοντας ότι τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και κίνητρα – οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα – θα στηρίξουν την ισορροπία στην συναλλαγματική ισοτιμία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να αυξηθεί η αστάθεια στις μετοχές των εταιρειών με συναλλαγματικές υποχρεώσεις, μερίσματα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό κλάδο.
Επέστησαν επίσης την προσοχή στην υψηλή αστάθεια των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης λόγω των συναλλαγματικών θέσεων των επενδυτών.
Turkish Lira Eyes Best Week in 40 Years, USD/TRY Rapidly Sinks in Illiquid Conditions
Νέος μηχανισμός

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών αγνοεί τα ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Τουρκίας.
Τα οφέλη από τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας θα φανούν μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, σύμφωνα με τον Erdogan.
«Οι επενδυτές θα ενθαρρυνθούν να κινηθούν προς περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην τουρκική λίρα με την έκδοση κρατικών γραμματίων που αναπροσαρμόζονται στα έσοδα των δημοσίων επιχειρήσεων που μεταφέρονται στον προϋπολογισμό», εξήγησε.
Η τουρκική οικονομία έχει συχνά εκπλήξει με τη διαφορετική δυναμική της, με τις τελευταίες αξιοσημείωτες εξελίξεις να σημειώνονται από τη Δευτέρα.
Στην ομιλία του αργά τη Δευτέρα, ο Erdogan είπε: «Η Τουρκία δεν θα είναι πλέον μια χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ανένδοτη στο νέο της οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα σε χαμηλότερα επιτόκια, υψηλούς αριθμούς απασχόλησης και περισσότερες επενδύσεις.
Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την δυνητικά δαπανηρή και πληθωριστική πολιτική.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας