Η μείωση των επιτοκίων από FED και ΕΚΤ προμηνύει οικονομική καθίζηση

1337
εκτ
Οι κεντρικές τράπεζες λάθος ρόλο διαδραματίζουν – Δεν είναι ο σκοπός τους να κρατούν υψηλά τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει στις 31 Ιουλίου τα βασικά της επιτόκια παρέμβασης κατά 0,25% – ίσως και 0,50% – από την ζώνη του 2,25% με 2,50% που βρίσκονται. 
Η ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% – αρνητικά επιτόκια – και θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έκαναν στροφή 180 μοιρών και άλλα ανέφεραν πριν μήνες όταν ενθουσιωδώς αναφέρονταν στην αύξηση των επιτοκίων και στην νομισματική σύσφιξη μέσω της σταδιακής απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πριν λίγους μήνες οι κεντρικές τράπεζες υποστήριζαν ότι οι οικονομίες βαίνουν καλώς, οι αγορές βαίνουν καλώς οπότε ήρθε η στιγμή της αλλαγής στην νομισματική πολιτική.
Ξαφνικά και με το πρόσχημα τον εμπορικό πόλεμο Κίνας με Trump τον αμερικανό Πρόεδρο, με αφορμή δήθεν την Ιταλία ή εσχάτως την επιβράδυνση στην Γερμανία και προφανώς με προσχηματική αφορμή τις αποκλίσεις στον πληθωρισμό ξαφνικά οι κεντρικές τράπεζες αποδείχθηκαν ότι είχαν πέσει εντελώς λάθος στις προβλέψεις τους.
Αντί τα επιτόκια να αυξάνονται σταδιακά – ένδειξη οικονομικής ευημερίας – τα επιτόκια ξανά αρχίζουν να μειώνονται.
Όμως κανείς δεν λέει τελικώς οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν στις προβλέψεις τους ή απλά είναι 100% χειραγωγούμενες από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους;
Η FED αυτοαναιρέθηκε επειδή ο Trump πιέζει για μειώσεις στα επιτόκια με ένα στόχο να διατηρηθεί η φούσκα της Wall φουσκωμένη.
Η ΕΚΤ από την άλλη δεν μπορεί να επικαλεστεί την Κίνα οι εμπορικές δραστηριότητες ΕΕ και Κίνας δεν έχουν ουσιωδώς αλλάξει παρ΄ όλα αυτά λόγω Γερμανίας και υπό τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης άρον – άρον η ΕΚΤ άλλαξε ρότα και θα μειώσει τα επιτόκια και θα ανακοινώσει νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης 18 δισεκ ευρώ μηνιαίως.
Στην Wall χωρίς καμία αμφιβολία έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο μπαλόνι γεμάτο αέρα.
Μόνο το 2019 οι επαναγορές ιδίων μετοχών, η βασική αιτία που συντηρεί στα επίπεδα αυτά την Wall, έφθασε στο 1 τρισεκ. δολάρια.
Οι εταιρίες δαπάνησαν 1 τρισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την χρηματιστηριακή τους αξία.
Αυτό και εάν ονομάζεται φούσκα.
Η ΕΚΤ δημιούργησε μια ακόμη χειρότερη φούσκα, στον πανικό της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους κατασκεύασε μια ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη οικονομική στρέβλωση στην παγκόσμια ιστορία.
Ποια είναι αυτή;
Δεν είναι δυνατό 156 ομόλογα της ευρωζώνης να έχουν αρνητικό επιτόκιο, είναι παραλογισμός.
Δεν έχουν καμία λογική τα επιτόκια των ομολόγων στην ευρωζώνη και όλα αυτά τα προκάλεσε η ΕΚΤ και η ποσοτική χαλάρωση που ξανάρχεται στο επίκεντρο.
Οι κεντρικές τράπεζες αντί να ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες συγκαλύπτουν την αδράνεια με την νομισματική πολιτική.
Οι μειώσεις των επιτοκίων, η ποσοτική χαλάρωση, οι αγορές κρατικών ομολόγων, εταιρικών από τις κεντρικές τράπεζες και ενίοτε μετοχές δεν είναι τίποτε άλλο από μια τοξική αποτυχία.
Οι κεντρικές τράπεζες λάθος ρόλο διαδραματίζουν. 
Δεν είναι ο σκοπός τους να κρατούν υψηλά τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας