Η Merkel συναντά τον Erdogan με πολλά ανοιχτά θέματα

1315
γερμανία

Το αίτημα 40 τούρκων αξιωματικών για άσυλο στη Γερμανία είναι το πιο πρόσφατο στη σειρά προβλημάτων ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην πρώτη επίσκεψη της Merkel στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στην ατζέντα βρίσκεται το προσφυγικό, η τουρκική ενόχληση για «γερμανική ανοχή» σε Κούρδους ενώ αρκετοί στη Γερμανία ζητούν η Merkel να θέσει το θέμα των πολιτικών ελευθεριών αλλά και να εκφραστεί επί του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Εκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, η Merkel  πρόκειται την Πέμπτη να συναντηθεί και με στελέχη κομμάτων της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP και του φιλοκουρδικού HDP.
Κυριότερο θέμα είναι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, με αποχώρηση από την οποία έχει πολλάκις απειλήσει η Άγκυρα.
Η τουρκική δυσφορία απέναντι στο Βερολίνο επεκτείνεται ωστόσο και σε άλλα ζητήματα: Πέραν της σχεδόν πάγιας διαμαρτυρίας για την υποτιθέμενη «ανοχή» που δείχνει η Γερμανία σε Κούρδους που διαμένουν στη Γερμανία και θεωρείται ότι έχουν διασυνδέσεις με το PKK.
Στο ζήτημα έχει προστεθεί και η άρνηση της Γερμανίας να δώσει στην Τουρκία πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγουν γερμανικά μαχητικά που σταθμεύουν στη βάση του Ιντζιρλίκ -το Βερολίνο ανησυχεί πως αν δεν φιλτράρει τα στοιχεία που δίνει στην Άγκυρα, θα δώσει υψηλής ευκρίνειας εικόνες από κουρδικές περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας