Η Μέι αναβάλλει επισήμως την ψηφοφορία για συμφωνία επί του Brexit

1373
brexit

H Βρετανή πρωθυπουργός, υποκύπτοντας στους απαράδεκτους εκβιασμούς της ΕΕ, η οποία ΕΕ θεωρεί την “ένωση” ως άγρια φυλακή, τα έχει κάνει “σαλάτα” με το Brexit, διασπώντας το σχετικό μέτωπο για την υπεράσπιση του.

Την αναβολή της ψηφοφορίας επί του τελικού σχεδίου συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit ανακοίνωσε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς όπως ανέφερε “θα απορριπτόταν με σημαντική διαφορά”.

Ανέφερε ότι ενώ μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη “δικλείδα ασφαλείας” όσον αφορά στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας και της αποφυγής νέων “σκληρών” συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η κ. Μέι πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορεί να κάμψει τις ανησυχίες, εάν δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτός ακριβώς σκοπεύει να κάνει τις επόμενες ημέρες, διαπραγματευόμενη με τις Βρυξέλλες.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία. “Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;” διερωτήθηκε η Μέι.

“Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι— και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς. Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές”, είπε.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης “στην δημοκρατία μας”.

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί στις 29 Μαρτίου 2019. “Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί” να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε. Η Μέι πρόσθεσε ότι “δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο” που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, η Μέι απέκλεισε επίσης την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Η βρετανική λίρα (στερλίνα), αντιδρώντας στις εξελίξεις, σημειώνει πτώση 1,69% έναντι του δολαρίου, στα 1,253 δολάρια, χαμηλό 18 μηνών. Υποχωρεί επίσης κατά 1,43% έναντι του ευρώ.

Οι “αντάρτες”, οι Εργατικοί και οι… άλλοι

Σύμφωνα ωστόσο με πολιτικούς αναλυτές του BBC, η αναβολή της ψηφοφορίας ενδεχομένως να μην βρίσκεται στα χέρια της κ. Μέι, καθώς οι Εργατικοί, κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με την “σκληρή” δεξιά πτέρυγα των κυβερνώντων Συντηρητικών και να μην επιτρέψουν την καθυστέρησή της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανέφερε ότι θα ήταν “ορθό” να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία.

“Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί”, είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

Η ηγέτιδα του δεξιού, προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι με ψήφο ανοχής, Αρλίν Φόστερ, τόνισε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη την οποία είχε με την Βρετανή πρωθυπουργό ότι η “δικλείδα ασφαλείας” πρέπει να φύγει από τη συμφωνία.

Το DUP κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι “να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με πραγματικές αλλαγές” στη συμφωνία του “διαζυγίου” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα”, σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.

“Η πρωθυπουργός λέει ότι ακούει και μιλάει για διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η συμφωνία αποχώρησης και το νομικά δεσμευτικό κείμενο δεν είναι αποδεκτά από αυτό το κοινοβούλιο”, πρόσθεσε.

“Σας παρακαλώ, πρωθυπουργε, αρχίστε πραγματικά να ακούτε και επιστρέψετε με αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, γιατί διαφορετικά θα καταψηφιστεί”, κατέληξε.

Ήδη η πρωθυπουργός του Η.Β. έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες για επανέναρξη συνομιλιών για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης, κάτι που τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες είχαν αποκλείσει νωρίτερα.

Η αναβολή έρχεται την ίδια ώρα που το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δικαίωμα να αλλάξει γνώμη και να μην αποχωρήσει από την ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται την άδεια των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών της Ένωσης.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα τόνισε πάντως ότι η Κομισιόν αποκλείει την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου συμφωνίας με τη Βρετανία, ασχέτως των εξελίξεων στη βρετανική κάτω Βουλή, επικαλούμενη και σχετικές δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δεκάδες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος σχεδίαζαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Εργατικό Κόμμα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το ουαλικό Plaid Cymru και το DUP ώστε από κοινού – αν και από διαφορετικές θέσεις ο καθένας – να απορρίψουν τη συμφωνία της κ. Μέι.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ελπίζει να χρησιμοποιήσει την πολιτική κρίση γύρω από τη συμφωνία προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να ανέλθει στην εξουσία, επιτέθηκε στην πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι “η συμφωνία της είναι τόσο καταστροφική, που έκανε το απελπισμένο βήμα να την ακυρώσει στο “και πέντε”.

Οι κεντροαριστεροί Σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής των Εργατικών, ωστόσο αντάρτες των Συντηρητικών ως προς τη συμφωνία έχουν δηλώσει ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και το DUP, θα στηρίξουν την κ. Μέι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού, κεντρώου κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν την ζητούσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

“Μετά το σημερινό φιάσκο, η κυβέρνηση πραγματικά απόλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει”, είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Από την πλευρά, εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε πως η ημερομηνία για νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, θα εξαρτηθεί από το πότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.

“Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13,14 Δεκεμβρίου δεν θα συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση για το Brexit.

Οι υπουργοί των 28 κρατών – μελών, εκ των οποίων και η Βρετανία, θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν διάφορα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, καθώς και άλλα ζητήματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν οι υπόλοιποι υπουργοί των 27 ενδέχεται να συναντηθούν για να συζητήσουν την απόφαση της βρετανικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επιδιώξει περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν τον περασμένο μήνα Λονδίνο και Βρυξέλες, ο αξιωματούχος απάντησε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για μια τέτοια συνάντηση.

Η Μέι θα προσέλθει στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27 την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 13,14 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας