Η ΛΑ.Ε για τα 77 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

2138
εαμ

«Συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ»

Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες επετείους καθώς συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, που από την ίδρυση του, στις 27 Σεπτέμβριου 1941, συσπείρωσε στα μαύρα χρόνια της τριπλής κατοχής (1941 – 1944) τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και οργάνωσε την αντίσταση του, ενάντια στον γερμανικό ναζισμό και τον ιταλικό και βουλγαρικό φασισμό.

Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ, στάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Οργάνωσε και καθοδήγησε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της κατοχής, εμπλουτίζοντας την συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το ΕΑΜ και ο στρατός του, ο δοξασμένος ΕΛΑΣ, έγραψαν ένα νέο ’21. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι – πλάι, κάτω από τη σημαία μίας ενιαίας πατριωτικής και απελευθερωτικής οργάνωσης τόσο μεγάλα πλήθη, που μετριόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες.

Το ΕΑΜ υπήρξε η αφετηρία ενός μεγάλου κοινωνικού παραδείγματος. Όχι μόνο εθνικής απελευθέρωσης και πατριωτικού αγώνα, αλλά και φωτεινό παράδειγμα λαϊκής αυτενέργειας, μαζικής πολιτικής χειραφέτησης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η αντίσταση του λαού, όπως συγκροτήθηκε από το ΕΑΜ, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και σήμερα.

Σήμερα, με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ξεπουλιέται όλος ο εθνικός πλούτος της χώρας, που ξεπουλιούνται ακόμα και πολιτιστικά μνημεία του τόπου και αρχαιολογικοί χώροι, που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού οδηγείται σε φτωχοποίηση, που η νέα γενιά εξαναγκάζεται σε μετανάστευση, η συγκρότηση ενός νέου ΕΑΜ που θα συσπειρώνει γύρω του την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και που μπορεί να δώσει έμπνευση κι ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αποτελεί αναγκαιότητα.

Η Αριστερά, οι αντιμνημονιακές ριζοσπαστικές δυνάμεις οφείλουν και μπορούν να συγκροτήσουν ένα μεγάλο μέτωπο δημοκρατίας που να αποτελέσει την αρχή για ένα μεγάλο μέτωπο προοδευτικής ανατροπής στην χώρα.

Ένα νέο ΕΑΜ στην εποχή μας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

2 Σχόλια

  1. Είναι πολύ καλό το ενδιαφέρον σας για την Ταξική ενότητα του λαού μετά το Στραπάτσο με τον Συνασπισμό Σύριζα και τις αυταπάτες για ανθρώπινο καπιταλισμό που αποδείχτηκε οτι δεν υπαρχει. Το ΠΑΜΕ και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι εφω αποτελεί το σύγχρονο ΕΑΜ και χωράμε όλοι σε Ταξική βάση χωρίς διασπαστικούς όρους δεξιός αριστερός. Μέσα στον καθημερινό αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η Ιδεολογική πάλη και ζύμωση και η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Οι Κομμουνιστές έχουμε τα Κότσια όποιος θέλει ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ. Δίνουμε το χέρι σε όποιον Σηκώνεται. ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

    • «Ενότητα» μέσω της… απορρόφησης ΔΕΝ υφίσταται, αγαπητέ αναγνώστη. Ενότητα μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ με την ΙΣΟΤΙΜΗ συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων με κοινό, λίγο ως πολύ, «βάδισμα» και με σεβασμό στην οργανωτική και ιδεολογική αυτονομία του καθενός… «Ενότητα» με το ζόρι και υπό το «καπέλο» ΕΝΟΣ και ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ πολιτικού χώρου ΔΕΝ υφίσταται…
      ΥΓ: Οι όροι «αριστερός» και δεξιός» είναι… διασπαστικοί;;; Δηλαδή δεν περιγράφουν την ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας;;; Δεν εμπεριέχουν διαφορετικό ιδεολογικό και αξιακό φορτίο;;; Τέτοια «απολίτικα» θεωρήματα είναι δυνατό να εκπορεύονται από ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως «κομμουνιστικό»;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας